lördag 21 mars 2015

Wikipedia, Ordnat Kaos och Hayek

 Helheten är större än summan av delarna. När byråkrater fattar centraliserade beslut ersätts allas kunskap med ett fåtals.

  Ett uppslagsverk på nätet där vem som helst kan skriva inlägg borde leda till kaos. Men idag är Wikipedia en självklar start på mångas kunskapsjakt. Trots fel och brister blev resultatet en spontan ordning, där människor över hela världen lade ihop sina pussel­bitar av kunskap för att bilda en större helhet.
En av Wikipedias grundare, Jimmy Wales, har sagt att ”Man kan inte förstå mina tankar om Wikipedia utan att förstå Hayek”. Det var nämligen denne österrikiske tänkare som knäckte den teore­tiska grunden för planekonomi och statskontroll genom att visa att all information i samhället finns utspridd bland miljontals personer, ibland i omedve­ten form. Vi kan bara dra nytta av all denna kunskap genom att ge frihet åt individer att agera efter den.
  I veckan publicerade Timbro en nyutgåva av Friedrich Hayeks Frihetens grundvalar från 1960, som argumenterar för detta i utsökt inbjudande form. Som Johan Hakelius skriver i förordet fram­ställs Hayek ibland som en liberal dogmatiker – som i anekdoten där Thatcher smäller hans bok i bordet och ryter åt sina partikamrater: ”This is what we believe!”
Men Hayeks mission var att sprida ett slags institutionaliserad ödmjukhet. Ingen enskild person vet vad som är bäst och ingen grupp kan kontrollera alla variabler. Det är därför vi behöver en mångfald av experiment, där vi först i efterhand förstår vad som fungerar och kan lägga grunden för det nya. Det är ett argument som skulle behöva ta plats t ex i debatten om skolan välfärdstjäns­terna och integrationen. De politiker som ständigt öser diktat, vinst­begränsningar, lärarlegitimationer och bemanningskrav över alternativen byter ut en komplex upptäcktsprocess mot sin personliga uppfattning om kvalitet, utan hänsyn till vad som lokalt är den bästa lösningen.
  Det viktigaste med Hayeks argument är att vi inte kan låta människor vara fria bara i de fall vi vet att det kommer att ge goda resultat. Det är just för att få fram oförutsebara lösningar som vi behöver mångfald, vi behöver ge utrymme för tillfälligheter.
  ”Att vid varje givet tillfälle göra bästa tillgängliga kunskap till obligatorisk standard för alla framtida strävanden kan mycket väl vara det bästa sättet att hindra ny kunskap från att växa fram”, skriver Hayek i Frihetens grundvalar. Fler partiledare skulle behöva göra som Thatcher och bära omkring ett exemplar av boken i hand­väskan.


Original artikeln i SvD den 21 mars 2015 (ledare på sid. 4 av Johan Norberg, som är författare, dokumentärfilmare och idéhistoriker. johan@johannorberg.net 

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation med hjälp av "Den Moderna Sokratiska Metoden" - Dialektik, kolla:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar