lördag 14 mars 2015

Kinesiska Miljöproblem

 Det är fantastiskt vad en bekymrad kinesisk mor kan åstadkomma. Dokumentärer kan förändra världen, men då måste de handla om dagens verklighet, och inte leva kvar i svunna tider då Västvärlden var alltings orsak och lösning. En film som har rätt fokus är Chai Jings ”Under the Dome”. Den har fått stort genomslag. Inom 48 timmar efter att den släpptes på nätet hade den nära 200 miljoner besökare. Det betyder att nästan en av tre kinesiska nätanvändare såg den innan censuren började plocka bort filmen den 6 mars. Filmen går fortfarande att se på Youtube (som är blockerat i Kina).
 ”Under the dome” är ett projekt av en kvinna, Chai Jing, en tidigare undersökande journalist vid stats-tv:n CCTV. Hon inleder med att berättar hur hennes dotter utvecklade en tumör redan innan hon var född. Dottern överlever operationen men växer upp som i en glaskupa. Varje dag inleds med att kolla smograpporten. Smogen avgör om dottern får gå ut. Ute: ansiktsmask. Inne: täck sprickor och lister med täcktejp. Hon filmar en operation av en cancersjuk kvinna med svarta lungor, trots att hon aldrig rökt. Sexåringar som aldrig sett en blå himmel. Hon gör upp med en spridd myt om att man kan härda barn mot smog.”Kina bränner 3–4 gånger mer bränsle än Europa … Kina bränner mer kol än resten av världen!”
 Hon åker till Los Angeles och London och visar hur de löste sina smogproblem. Hon avslöjar hur smogen kommer från subventionerade stålindustrier, oljemonopol som saboterar miljöregler och ett myglande samhälle. Peking som en gång var cykelns huvudstad är nu bilens. Det som troligen var världens största trafiknät av cykelvägar har till stor del blivit parkeringsplatser, allt för att gynna bilindustrin.
 Filmen är delvis problematisk (Chai Jing ser olja, naturgas och marknadsreformer som lösningen och blundar för enpartistatens roll). Men huvudbudskapet når fram: ”Det är inte så att jag inte är rädd för att dö. Men jag vill inte leva så här”, säger Chai Jing i ett citat som blivit viralt.
 Problemet för dagens värld är inte att USA byggde sitt samhälle på billig olja, privatbilism och hus långt från stadskärnor. Det är Kinas urbanisering just nu efter den modellen. Kina har mer än 100 städer med över en miljon invånare. Det är långt mer än USA:s totala befolkning. Shanghai har tre gånger fler invånare än New York och mer miljöpåverkan per person. För att vara övertydlig: Det är det kinesiska samhället och stadsplanering som borde vara i fokus. Chai Jing uppmanar i filmen kineserna att vända utvecklingen och engagera sig för miljön, och hundratals miljoner har lyssnat.
 Tyvärr glömmer hon att rekommendera gröna lösningar med kretslopp. Istället anser hon att det räcker med naturgas och olja.

 https://www.youtube.com/watch?v=T6X2uwlQGQM  -  För mig fungerade den engelska texten oftare om jag sökte länken på Firefox eller Explorer. På Chrome saknades den engelska texten oftare.


 (Tyvärr försvinner den engelska översättningen ibland – Kanske kan du själv hitta filmen på Youtube med engelsk översättning? – Sök på Chai Jing ”Under the Dome”)

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation med hjälp av "Den Moderna Sokratiska Metoden" - Dialektik, kolla:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar