söndag 12 juli 2015

Magna Carta 1215

 I dagens DN fanns en mycket intressant historisk artikel om Magna Carta och dess betydelse för vår moderna civilisation (C2).
 Artikeln finns på:

http://www.pressreader.com/sweden/dagens-nyheter-weekend/20150712/281569469403615/TextView

Läs och njut av de historiska vinglagen

Todde

PS. SvD artikel om förbättrad politik med tillfälliga uppehållstillstånd:

 Inom Moderaterna och troligen också i andra partier förs en diskussion om permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd till flyktingar. Diskussionen behöver nyanseras.
 Det vore helt oförenligt med Sveriges traditionellt generösa flyktingpolitik att vägra permanent uppehållstillstånd till den som beviljas asyl. Troligen är det inte heller vad som avses när företrädare
för de demokratiska partierna framför tankar om tillfälligt tillstånd. Sådant vore rimligt i två fall. Om en person, som ofta sker, försöker kringgå de av Sverige accepterade internationella reglerna för asylprövning till exempel genom att omöjliggöra identifikation genom att kasta bort pass och andra identifikationshandlingar, skulle denne beviljas tillfälligt tillstånd om man saknar destination för avvisning. Rätten till asyl skulle prövas enligt lagen om och när personen identifierar sig. Det andra fallet gäller personer som inte kan påvisa personlig förföljelse som skäl för asyl och kommer från land till vilket han/hon inte kan återsändas, vilket just nu är fallet med Syrien. I detta
fall vore det också acceptabelt med tillfälligt tillstånd med en tidsgräns, säg tre år, för när asylprövningen skall ske. På detta sätt hålls frågan om långsiktigt boende öppen. Situationen i hemlandet kan ha förändrats.
 Anknytningsinvandring skulle inte beviljas för den som har tillfälligt tillstånd. Dessa åtgärder skulle göra Sverige något mindre attraktivt som destination och klargöra vad som i dagens läge är oklart, nämligen att Sverige inte har fri invandring. Troligen skulle åtgärderna minska invandringstrycket och ge Sverige en flyktinginvandring som arbetsmarknad, bostadsmarknad och mottagningssystem skulle kunna klara.
 Ändringarna skulle också ge en politik som erbjuder ett fungerande alternativ till SD:s brutala invandringsfientlighet. Demokratiskt sinnade personer som i ökande antal gått och går till SD skulle
kunna återvända till något av de demokratiska partierna i medvetande om att Sverige har en fungerande flyktingpolitik som kan fortsätta att ge ett värdefullt bidrag vårt lands utveckling.
 Ändringarna skulle också minska kostnaderna för flyktinginvandringen och därmed frigöra stora
belopp från biståndsbudgeten som nu används för dess bekostande. Pengarna skulle istället kunna
användas där de behövs bättre, till exempel för att kraftigt öka Sveriges bidrag till FN:s program i länderna med mycket stora flyktingbefolkningar, främst Syriens grannländer.
THORD PALMLUND
generaldirektör för Invandrarverket, 1980-88

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar