måndag 13 juli 2015

Den sofistikerade Antika Demokratin

 Det är vanligt att man förundras över det som hände i antikens Grekland och Rom. Det var där och då som det moderna västerlandets moderna ”demokratiska” samhällen (C2) började skapas.
 Att det just där och då uppstod helt nya sorters samhällen var kanske ändå inte någon slump. Det fanns individer på plats som grep de tillfällen som uppenbarade sig och därigenom skapade samhällssystem som inkluderade fler varelser i samhällenas administration och styrelser.
 Hur kom det sig att den konstitution som grundade det antika Greklands märkligaste samhälle – Sparta – kunde bestå i över 400 år (från 750 till c:a 300 f. Kr.)?
 Hur kom det sig att den romerska republiken överlevde ungefär lika länge (från 509 till c:a 50 f. Kr.)?
 Några av svaren kanske går att utläsa ur den ”Under Strecket artikel” som publicerades i SvD den 7 juli 2015. Artikeln finns att läsa på:



 Kan svaren ha med idén att "lagarna och inte konungar eller tyranner skall styra" att göra? Det var framförallt den idén som låg bakom USA.s konstitution och sedan bakom alla de moderna västerländska staternas konstitutioner.

Todde


och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation med hjälp av "Den Moderna Sokratiska Metoden" - Dialektik, kolla:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar