fredag 27 februari 2015

Universum & Matematiken

 En svensk professor vid MIT höll ett (i mitt tycke) väldigt intressant föredrag med titeln "Vårt Matematiska Universum" i januari 2015.
 Föredraget går att se fram till den 27 augusti 2015 på UR Play:

http://urplay.se/Produkter/187838-UR-Samtiden-Max-Tegmark-Vart-matematiska-universum-Max-Tegmark-Vart-matematiska-universum

http://urplay.se/Produkter/187838-UR-Samtiden-Max-Tegmark-Vart-matematiska-universum-Max-Tegmark-Vart-matematiska-universum

 Jag måste rekommendera detta föredrag. Del 1 (första 48 minuterna) tittar tillbaka på universums uppkomst och - döm om min förvåning - han (professorn) lägger fram bevis för inflationen (det trodde jag inte var möjligt). Om du inte är intresserad av den delen av föredraget kan du hoppa direkt till "efter paus" (efter 48:e minuten) och lyssna på del 2, som handlar om  hur vårt universum är matematik. Det blir oerhört filosofiskt och andligt.
 Bl.a. erkänner han utan förbehåll att "vårt medvetande ännu inte går att beskriva med matematik" (vid 63 minuten).
 De sista 10 minuterna är en enda lång lovsång till "det väsentliga".

Todde

 Fick en kommentar av Robert: Hej.'Jag håller med dig. Jag följer Max Tegmarks blogg sedan en tid och läser hans bok som kom ut i somras som också den heter "Vårt matematiska universum". Han är en fräck varelse som under sin karriär till professor levde medvetet dubbelliv där han gjorde det han var tvungen i det vetenskapliga och däremellan såg till att plantera in artiklar och annat som fick etablissemanget att sätta i halsen och skruva på sig rejält, men alltid med finess. Han var på håret att åka ut, eller bli avvisad men hans affinitet och smarthet gjorde att de inte kunde komma åt honom. Han är idag världserkänd även av etablissemanget och tar löpande emot besök, bland annat från skolklasser i fysik och filosofi från hela världen. Han gör skillnad!

1 kommentar:

  1. Mycket bra! Kan rekommendera Max Tegmarks bok. "Vårt matematiska universum".Där beskriver han filosofin och sin resa som vetenskaplig fysiker/filosof. En fräck varelse som vågat trotsa etablissemanget och gått på sitt vetande trots många gånger utebliven bekräftelse och stort motstånd (hatflöde).
    /Rob.

    SvaraRadera