måndag 13 maj 2024

 

 Vi européer börjar bli en pyttig minoritet

 För hundra år sedan var en fjärdedel av jordens befolkning européer – i dag ser det helt annorlunda ut. ”Demografisk ångest” kastar en skugga över det stundande EU-valet.

 Vet du hur många procent av världens befolkning som är européer? För egen del var det inte så länge sedan som jag fick upp ögonen för hur relativt få vi är – och hur få vi är på väg att bli. För hundra år sedan utgjorde vi en fjärdedel av jordens befolkning. Idag utgör Europas invånare bara en tiondel av världsbefolkningen, och EU:s endast 6 procent. Mot slutet av århundradet väntas EU-medborgarna vara blott 4 procent. Det är en ganska pyttig minoritet.

 Denna vecka firas Europadagen. Det drar ihop sig mot EU-val. Det diskuteras klimat, försvar, euro (och ja, en hel del inrikespolitiska frågor). Men blickar man längre framåt, som EU-kommissionen gör i sitt strategiarbete, blir det tydligt att demografiska förändringar kommer att få stor betydelse för våra samhällen.

 ª 2022 var födelsetalet under 1,5 barn per kvinna. ªRedan år 2050 väntas 30 procent av EU:s befolkning vara över 65 år, jämfört med 20 procent idag.

 ª EU:s andel av världens BNP väntas minska från en fjärdedel 2020 till en sjundedel 2050. Särskilt Öst- och Centraleuropa upplever en befolkningsminskning – de senaste tre decennierna har de förlorat motsvarande hela Ungerns och Tjeckiens befolkning sammanlagt.

 Det påpekar statsvetaren Ivan Krastev, som har uppmärksammat den ”demografiska ångestens” politiska betydelse. Enligt honom är detta en orsak till populistiska valframgångar i Östeuropa. ”Rädslan för att nationens befolkning minskar går hand i hand med rädslan att det inom nationen är fel klasser och etniska grupper som har högre fertilitet”, skriver han i en essä om demokrati och demografi (2022).

 Ångest eller inte – det är ett faktum att européers storhet, rent bokstavligt, minskar. Det påverkar i sin tur EU:s roll i världen, ekonomiskt och värderings-mässigt. Eller, som EU-kommissionen uttrycker det: ”demografisk förändring har en djup påverkan på vardagen”.

Lisa Irenius Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på SvD – Ur SvD 2024-05-10


PS. Notera att det inte nämns hur stor procent  av totalbefolkningen (inklusive landsbygds-befolkningen) som immigrerat. Det  nämns inte heller hur stor andel av immigranterna som är utomeuropeiska. 

Kolla även:

https://axiom1a.blogspot.com/2021/02/folkokningenbehover-bromsas-det-ar-en.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar