måndag 8 maj 2023

 

Vaktmästaren Ulf, en frihetlig förebild

  Mänskligheten vore ingenting utan färgstarka karaktärer. Den som för första gången tänkt en ny tanke eller stakat ut en ny väg har behövt avvika från mängden – och inte sällan fått betala ett socialt pris för detta.

 Ändå är detta källan till all samhällelig utveckling. Den liberale tänkaren John Stuart Mill (1806-73) formulerar kärnfullt denna tanke i sitt klassiska verk ”Om friheten” från 1859. Den som följer andra kan mycket väl råka ledas rätt, men det kräver bara förmågan att efterapa. Av den som avviker krävs däremot iakttagelseförmåga, eftertanke, omdöme, fasthet och självbehärskning. Även vår egen själsliga växt beror på hur vi utvecklar förmågan att använda vårt eget omdöme och gå vår egen väg.

 Detta är viktiga lärdomar i varje tid och i varje samhälle, kanske framför allt för de som är unga.

 Därför blir jag glad när jag läser om Ulf Byström, vaktmästare på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Byström har jobbat i skolvärlden i över 20 år, mest som lärare. Några invändningar mot hans arbetsinsats finns inte. Däremot kom kommunen nyligen på att servicepersonal på alla skolor skulle ha unisont svarta arbetskläder. Detta passade inte Byström, som gärna bär rosa och hawaiiskjortor, kläder som muntrar upp eleverna och underlättar samtal. Klädkraven upplevde han som förnedrande eftersom de inte behövs för hans arbete: ”Det handlar om principen. Jag gillar inte att folk ska tala om för mig vad jag ska göra när det inte finns någon anledning till det”, säger han till GP (3/5).

 När Byström utförde sitt arbete i egna kläder kallades han till ”medvetandegörande samtal” (en påfallande orwellsk term) där han hotades med anmärkningar om arbetsvägran och uppsägning. Då tog han själv sin Mats ur skolan och sade upp sig. ”Jag får väl bli lärare igen. Då får man i alla fall välja vilka kläder man vill ha”, säger han till SVT (2/5).

 Ulf Byström har med sitt agerande pedagogiskt visat hur man som medborgare i ett fritt land inte bara kan göra sin röst hörd, utan också välja att följa den. I en tid där individualitet ofta förväxlas med självupptagna och oroliga försök att behaga andra, har han visat mod att vara sig själv.

 Förhoppningsvis kan Göteborgs kommunalgrå skolbyråkrati ge med sig. Vårt samhälle ger knappast för stort utrymme åt färgstarka karaktärer.

Mattias Svensson ur  SvD 2023-05-08

PS (av Todde). Vi har något vi kallar Det ultimata testet för en varelse som ungefär lyder: Nästan vem som helst kan ta över positioner i välordnade system och få det att fortsätta fungera. Men det är väldigt få individer som klarar av att bringa ordning där det är kaos.

Todde

Kolla gärna även Sokrates Skvallerfilter:

https://axiom1a.blogspot.com/2015/06/sokrates-skvallerfilter-skvaller-fortal.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar