söndag 3 februari 2019



 Om att Tillämpa skeptiskhet  

Varför?
 Inser de inte att när de låter andra få dem att tro på vad som sägs, så hindrar de sig själva att VETA. Om de istället ständigt tillämpar skeptiskhet, kan de skydda sig mot falsk tro och istället tillåta sin egen sanning att växa. Även om den sanning du själv väljer att anse vara sann inte är någon absolut sanning, så är det din sanning. Du kan när du så tycker välja att i ljuset av nya erfarenheter och insikter ändra på din sanning. 
 Att ändra på sina sanningar när man får nya insikter är detsamma som att gå på Vägen 
till Sanning.

 Eller som filosofen Ludvig Feuerbach sa:

För religionen är endast det heliga sant
För filosofin är endast det sanna heligt

 Nedanstående är hämtat från Livsfilosofiska föreningen Duga´s (tidigare) hemsida. www.duga.se

 Om det är något som skiljer buddhismen från andra religioner, så är det att buddhismen anser att sanningen finns inom dig och att du därför inte i första hand behöver få reda på från andra vad som är lögn och sanning. Syftet med en buddhistisk livsfilosofi blir därför att locka fram denna inre sanning, så att du kan bli visare. Det räcker om du använder ditt eget omdöme och försöker avgöra vad som är sant för dig. Sanningen är relativ, enligt buddhismen.
 Varje individ har sin sanning och därför måste hon själv lära sig att avgöra vad som är sant eller inte sant för henne. Eller som Gautama Siddharta själv sa: Du ska inte tro på något bara för att någon sagt att det är så. Du ska inte heller tro att något är sant bara för att traditionen säger så. Och du ska inte tro att något är sant bara för att ett rykte säger så. Och du ska inte tro att något är sant bara för att det är skrivet. Och inte ens om lärda män säger att det är sant så ska du tro att det måste vara sant. Och tro inte att det är sant bara för att en auktoritet eller din bästa vän och lärare säger att det är sant. Men om det som är skrivet eller sagt bekräftas av ditt eget sunda förnuft som sanning, då kan du tro på det. Och när du kan tro på något och själv bli medveten om att det är sant för dig, då kan du tro på att det är din egen sanning du tror på. För jag lär er inte att tro på det som jag har sagt er bara för att jag har sagt så. Jag lär er att tro på det som ni själva kan inse är sant. Och det som ni själva kan bli medvetna om. Och det som ni själva anser är sanning, det ska ni sedan handla efter.

 Därför har buddhismen inga heliga skrifter. Det enda Buddha kan hjälpa en annan människa med är att finna sanningen inom sig själv. Nästan alla andra religioner har heliga skrifter som inte får ifrågasättas. Buddhismen däremot erkänner varje Buddhas sanning om den kan förstås av honom själv. Om den som nått Buddha dessutom kan hjälpa andra att finna sina sanningar, är han en Bodhisattva. Detta ger varje människa ett ansvar för sin egen frälsning. Man kan inte skylla på andra om man inte kan ta sig fram på vägen till sanning. Man kan inte smita undan ansvar genom att säga att man inte fått någon chans att finna sanningen. För en av de största sanningarna man får lära sig i buddhismen är att den som söker sanning ska finna den, och när han väl finner sin egen sanning blir han fri (frälst) från okunnighetens slaveri.
 En annan stor sanning i buddhismen är Som man sår får man skörda, vilket kallas för karmas lag. Det innebär att den som befinner sig i stora svårigheter själv har bidragit till att han hamnat i den situationen. Därför måste varje individ själv bidra för att ta sig ur de svårigheter han hamnar i.
 Samtidigt lärde Gautama (Buddha) ut att man ska hjälpa sin nästa genom att göra goda gärningar. Genom de goda gärningarna ger man sig själv bättre karma i framtiden, samtidigt som man ger andra en chans att ge hjälp tillbaka när de tagit sig ur sina svårigheter.
 Den livsfilosofi som vi lär ut i föreningen Duga är modern, buddhistisk livsfilosofi, som hjälper studenten att finna sanningen inom sig själv. Du är välkommen att pröva och själv ta reda på om det kan hjälpa dig.


 Copyright Todde Salén, Livsfilosofiska förening Duga Hämtat från Livsfilosofiska föreningen
 Duga´s hemsida. www.duga.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar