onsdag 10 maj 2017

SISTA SKÖRDEN

 Mycket intressant program på SvT Play. Det handlar om hur vi (mänskligheten) förstör våra jordar och bäddar för framtida problem genom utarmning av jordarna med konstgjorda medel och genom att använda girighet (profitbegär) som drivkraft för jordbruket istället för nyttighet.
 Är det kanske så att våra moderna välfärdssjukdomar och bokstavskombinationer har uppkommit som ett resultat av att konstgödseln enbart tillför jordarna NPK = Kväve (N) + Fosfor (P) och Kalium (K), när vi även behöver mikronäringsämnen typ mineraler, som blir alltmer en bristvara i vår föda? Den mängd mikronäringsämnen vi får i oss idag från vår föda är inte ens hälften av vad vi tillgodogjorde oss från vår föda på 1970-talet.

 Vi behöver återgå till ”naturligt jordbruk” med biologisk mångfald.  

 Det handlar om ett av våra viktigaste ekosystem och en förutsättning för vår överlevnad. Planetens jordar är hotade. Den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord, det påverkar näringsinnehållet i vår mat och näringsbrist kan vara orsaken till det vi kallar välfärdssjukdomar. Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver det som allra mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord.
 En film av Tina-Marie Qwiberg.

Produktionsår: 2017
Kan ses till: söndag 28 september 2018
Rättigheter: Kan ses i hela världen
Tillgänglighet: Valbar textning

  Data ur programmet:Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker idag jämfört med vad vi gjorde (i Sverige) på 1970-talet tillgodogör vi oss en mindre mängd mineraler och spårämnen. Det beror på att vi med det moderna jordbruket utarmar våra jordar. Med konstgödsel tillför vi endast tre ämnen till våra jordar (Kväve, Fosfor och Kalium). Förr lät vi jorden ligga i träda och återhämta sig. Det har vi slutat med och tillför istället stora mängder konstgödsel. Vi får stora och snabbväxande skördar med allt mindre mineraler och spårämnen.
 Vad kan du själv göra för att råda bot på detta?  Att äta mer ekologiskt odlad mat hjälper förmodligen. Att äta varierad kost är nog ytterligare ett sätt att förbättra födointaget.

 Programmet finns på:


Kolla även:



Todde

PS. Det är nog bäst att vi börjar vänja oss vid att köpa mer näringsrik mat som är dyrare, men mer näringsrik

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation, kolla:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar