måndag 22 maj 2017

Bitcoin - framtidens valuta?

 Penningsystemets historia började med byteshandel. Först bytte människor varor och tjänster för att senare använda betalningsmedel som guld, silver, mynt och sedlar. Detta var upptakten till dagens moderna banksystem med penninglån, korruption och finanskriser. Hur kommer vi att betala i framtiden? Vissa tror att Bitcoin är framtidens valuta. Men vad är Bitcoins, och hur fungerar de?

 Efter att ha sett programmet måste jag erkänna att jag fortfarande inte förstår mig på vad bitcoin är? – Jag förstår att det är ett nytt penningsystem. - Jag anser fortfarande att det kommer behöva gå igenom kriser, brustna förhoppningar, besvikelser och ”som vanligt” berika de som först ger sig in i ”bitcoin leken” innan det stabiliseras eller går under.
 För mig är det mest lärorika med programmet att det belyser våra penning- och finanssystem på ett bra sätt och ökar förståelsen. Det är ett utmärkt komplement till ”Penningväsendets Historia” och ”Finansväsendets Historia” (hör av dig till mig om du är intresserad av att få ta del av dessa två alster).
 En läxa som vi redan bör ha lärt oss av ”Penningväsendets Historia” är att alla system går att både bruka och missbruka. Det gäller givetvis också penningväsendet och finansväsendet.
 Vi fick också lära oss från "Penningväsendets Historia" att ett fungerande penningväsen måste han en valuta som är relativt stabil. Det har Bitcoin verkligen inte varir ännu så länge.

 Några citat ur programmet:

 Francis Bacon: Pengar är en utmärkt tjänare, men en usel herre.
 Albert Einstein: Ränta på ränta är världens åttonde underverk. Den som förstår sig på detta kan tjäna pengar på det. Den som inte förstår det får betala.

 Det som alltid kännetecknar pengar är:

1)    De är relativt sällsynta
2)    De är lätta att känna igen
3)    De kan delas
4)    De kan bytas
5)    De kan transporteras
6)    De är beständiga
7)    De har ett värde som accepteras
8)    De är svåra att förfalska

Lägg märke till hur Bitcoin inte alls stämmer in på 2), 6) och 7), vilket gör att Bitcoin kommer få svårt att accepteras som allmänt betalningsmedel.

 Programmet är inte längre tillgängligt på URPlay:
Internationell titel: Bitcoin : the end of money as we know it
Produktionsår 2015 – Tillgängligt på svt.play till: 31 december 2018 

Todde

 Föreningen DUGA har en kurs om "Penningväsendets Historia" - kolla info om den på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar