tisdag 8 juni 2021

 

Françoise de Voltaire (1694-1778): Historien består av en flod av lögner.

 Voltaire är kanske upplysningens mest kände filosof. Han bidrog med väsentliga idéer till 1700-talets europeiska upplysning.

 Han konstaterade att det inte är möjligt att med ord beskriva allt det som händer under historiens gång och att all historieskrivning därför avviker från det sanna historiska skeendet.

 Så alla som försöker beskriva de historiska skeendena kommer därför att ge en version som, genom att avvika från den historiska sanningen, kommer att ge upphov till en ”mer eller mindre vinklade lögner”.

 All den skrivna historia vi kan studera är egentligen bara sagor. Sagor kan antingen vara bra – d.v.s. man kan lära sig något användbart at dem  eller dåliga (d.v.s. förminskar individens möjligheter att förbättra sin livskvalitet). Sagor är fantasi och behöver inte ha något med verkligheten att göra. Men de kan mycket väl vara verklighetsbaserade, utan att göra anspråk på det - jfr Sokrates skvallerfilter på: 

 https://axiom1a.blogspot.com/2015/06/sokrates-skvallerfilter-skvaller-fortal.html

 Det är sedan dessutom så illa att när en historieskrivare har skapat sin egen lögn om historien, så finns det individer som väljer att ytterligare vinkla historien så att den passar deras agenda. Detta kan i sin tur leda till bisarra konspirationsteorier.

 Som livsfilosof är man därför skyldig att tillämpa skeptisism. D.v.s. ansluta sig till det sokratiska idealet ”att inte veta”. Allt man läser om vad som hänt och inte hänt skapar en tro (inte vetande) på något som någon annan försöker få dig att tro. Ju mer du lär dig tro på desto mer fjärmar du dig från din egen sanning.

 Det är detta som gör att livsfilosofen förpliktigas att lära känna sig själv och sin egen sanning. Det finns inga genvägar till visdom. Vägen till visdom går via ökad insikt om det sanna jagets natur och genom att lära känna sitt sanna jag även lära känna den sanning och den kunskap det sanna jaget en gång ägt. Det Sokrates kallade återerinring.

 Hela budskapet bakom den sokratiska barnmorskemetoden är att med hjälp av andliga frågeställningar återerinra sig denna kunskap, vilket gör individen visare genom ökad självinsikt och därav följande bättre omdöme.

 Livsfilosoferna i DUGA välkomnar dig om du vill pröva den moderna sokratiska barnmorskemetoden att ta kontakt via www.duga.se

 

Kolla även: https://axiom1a.blogspot.com/2015/03/dekadens-dekadens-wikipedia-betyder_25.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar