torsdag 25 juli 2019


Frihet / Slaveri
 Människans har strävat efter frihet under hela historiens gång. Men vad frihet egentligen är och innebär råder det delade meningar om.
 Först och främst gäller det att ta reda på om man pratar om FRIHET FRÅN eller FRIHET TILL.
 I det engelska språket har man två olika ord för detta. Freedom är Frihet från och Liberty är Frihet till.
 De indoeuropeiska rotorden till de engelska orden: Freedom (och svenskan Frihet) kommer från indoeuropeiskans pri- som betyder att älska. Medan rotordet till Liberty är leudh2- med betydelsen att montera, växa.
 Men det råder ändå större förvirring när ordet Frihet skall tolkas. Som motsats till frihet brukar man använda ordet slaveri (engelska slavery) eller fångenskap (entrapment). Om man talar som Sokrates, så skall vi skilja på tre olika sorters sätt att se på Slaveri.  

1.    Enkelt slaveri innebär att den som är förslavad är medveten om att han är förslavad och därför har en möjlighet att göra något åt saken.
2.    Dubbelt slaveri innebär att den som är förslavad är omedveten om att han är förslavad och därför inte förstår att han är förslavad. Men den som lider av dubbelt slaveri kan fås att inse att han är förslavad om någon får honom att komma till insikt om att han faktiskt är förslavad.
3.    Tredubbelt slaveri lider man av om man är övertygad om att man är fri när man i själva verket är förslavad. Den som är tredubbelt förslavad går inte att få att inse att han är förslavad och är därför hjälplöst fast i sin situation som slav.

 Med insikten om dessa olika svåra former av slaveri och kännedom om människans sits, kan man dra slutsatsen att den eviga andliga varelse som har fastnat i sin människonatur och inte har någon verklighet på att hans sanna jag är en evig andlig varelse, lider av tredubbelt slaveri.
 Det lilla fåtal individer som däremot antingen själva inser att de är fångade i en människa eller går att få att inse detta med hjälp av sokratiska dialoger, kan man hjälpa. Det går att få dessa fåtaliga individer att bestämma sig för att frigöra sig från det okunnighetens träsk de har fastnat i.
 Men det är inte lätt!

Todde




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar