torsdag 23 maj 2019

 Det första stora sjumilasteget & Livets Mening.

 Hur bär man sig åt för att bli förnuftig? Att lägga sig till med sunt fungerande förnuft, är det första stora steget man behöver ta, innan man ger sig i kast med andra väsentliga uppgifter.

 Livsfilosofin handlar om att tillägna sig visdom (ordet filosofi kommer från grekiskans philo- med betydelsen vänskap eller kärlek och sophos med betydelsen visdom. En filosof är då en vän av visdom).
 Studerar man mänsklighetens historia kan man kanske hålla med Axel Oxenstierna (1583 - 1654) när han sa till sin son: Om du visste min son, med hur lite visdom världen styrs).
 Mänskligheten har inte bara visat sig väldigt uppfinningsrik, utan även sakna visdom.  Således har vi idag atomvapen som kan förstöra hela vår civilisation och individer som kanske en dag kommer att använda sig av dessa livsfientliga vapen.  Därför är det bråttom att utbilda fler människor i livsfilosofiskt tänkande (= förbättra omdömet och förmågan att fatta vettiga beslut).
 Vi kan inte blint förlita oss på den moderna materialistiska vetenskapen och ingenjörskonsten. Den materialistiska vetenskapen har inte klarat av att förstå sig på människans sinne eller förklara vad medvetande är.
 Livsfilosofin studerar inte enbart objektiva fenomen, utan även subjektiva erfarenheter (enskilda individers upplevelser). Det ger livsfilosofin möjlighet att förbättra enskilda individers omdöme och förmåga att fatta rätt beslut.
 Vetenskapen misslyckas ofta med att anta helhetsperspektiv när den förlorar sig i ändlösa detaljer och fullständigt glömmer vad syftet med kunskapsinlärning är. Om vi studerar biologi (ordet bio från grekiskans bios betyder liv och rotordet till -logy är indoeuropeiskans -leg med betydelsen att samla - ämnet biologi betyder då samlandet av kunskap om livet). Så ursprungligen var ämnet biologis syfte att samla kunskap om livet. Men när människor som inte var sanna filosofer började forska i ämnet biologi, glömdes syftet med ämnet bort. Istället kom vetenskapen biologi att handla om att samla mängder av olika data och detaljer om olika livsformer, utan att vetenskapsmännen brydde sig om att studera livet som en helhet, vilket bland annat borde omfatta att söka svaret på frågan Vad är meningen med Livet?
 På samma sätt är det ofta med andra vetenskaper. De glömmer att behålla det övergripande perspektivet och förlorar sig i detaljer och mängder av data. Det innebär att vetenskaperna förlorar helhetsperspektiven och syftet med vetenskap (att samla kunskap som leder till visdom).
 Vetenskapen borde vara ett äventyr som tillför civilisationen visdom. Visdom är (enligt Sokrates) att lära känna idéerna bakom fenomenen. När man lärt känna idéerna bakom fenomenen har man nått fram till ett helhetsperspektiv.
 Exempel (från Sokrates i Platons dialoger): Den som greppat soffans idé har betydligt lättare att förstå sig på olika soffor än den som förlorat sig i alla detaljer och olikheter om soffor.
 All kunskap om idéerna, menar Sokrates, finns i själen redan före födelsen (och själen ”far in” i kroppen när vi föds, precis som den lämnar kroppen när vi dör, bara för att ta plats i en annan nyfödd kropp). Eftersom kunskapen finns i själen, men vi från början är omedvetna om den, så måste den lockas fram genom återerinring. Det kan ske genom att en klyftig filosof som Sokrates ställer de rätta frågorna, som lockar fram (föder fram = Sokrates barnmorskemetod), den kunskap som man inte visste att man hade.
 Livsfilosofin omfattar (genom sin definition) all kunskap. Livsfilosofin är ett studium av visdom. Livsfilosofin handlar inte i första hand om am att ge terapi. Men en tränad livsfilosof använder sig av den moderna sokratiska barnmorskemetoden, för att förbättra enskilda individers omdöme och förmåga att finna visdom. Livsfilosofin innehåller axiom och en subjektiv vetenskaplig metod. Livsfilosofin befattar sig i första hand med den kunskap och visdom som går att använda praktiskt för att förbättra livskvaliteten.

 Din Perfekta Dator
 Vet du om att du har tillgång till den mest perfekta dator som någonsin konstruerats? Ditt mänskliga sinne är en sådan dator! Men det har ansamlats diverse skräp (= spam eller felaktiga idéer) som gör att ditt sinne inte längre fungerar som en perfekt dator.
 När vi försöker lära ut livsfilosofins axiom, metoder, mål och syften till vanliga människor stöter vi på problem, på grund av att det mänskliga sinnet (din dator som skulle kunna fungera perfekt) är fyllt med felaktiga och oväsentliga idéer och data.
 Därför använder vi oss av en terapi (den moderna sokratiska metoden) i livsfilosofin. Det gör vi för att få människosinnet att närma sig dess ursprungliga förmåga att fungera så gott som perfekt (om sinnet har tillgång till korrekta data). Samtidigt som mänskligheten genom livsfilosofin har en möjlighet att tillägna sig äkta visdom och förmåga att agera för det stora flertalets bästa (summum bonum enligt det romerska rikets stoiker), så sitter våra politiker och ledande statsmän och diskuterar hur man, med atomvapen, skulle kunna utplåna vår civilisation. Hur galet kan det bli?
 En annan fråga är Vad är sunt förnuft och got omdöme? Svaret är att om du kunde återställa din dator (ditt sinne) till fullt fungerande skick, så skulle du bli betraktad som ett geni av dina medmänniskor. I själva verket skulle det bara innebära att du fått ordning på din dator. Med en sådan väl fungerande dator skulle du framstå som en övermänniska. Du skulle tillgodogöra dig information både snabbare och bättre.
 Vanliga människor inser inte hur hämmade de blir genom att deras perfekta dator (sinnet) inte fungerar som den skall.
 Det första stora sjumilasteget
 Hur bär man sig åt för att få ett perfekt fungerande sinne?
 Och även om du fixat ditt sinne så att det fungerar som en perfekt dator, så lever du i en värld där det finns en oerhörd mängd andra dåligt fungerande liknande dator som ditt sinne. Då kanske det inte är tillräckligt att ditt sinne fungerar perfekt. Det kanske blir nödvändigt att du strålar samman med andra perfekt fungerande sinnen, om ni skall kunna åstadkomma verkligt väsentliga saker.
 Då kommer du komma underfund med att du behöver skaffa dig vänner som har förbättrat sina datorers funktioner.
 Tillsammans kan vi skapa stora effekter. Tillsammans kan vi hjälpa varandra att förbättra våra omdömen, genom att återerinra oss den visdom vi glömt.
 Vetenskapen kan inte förklara för oss varifrån människan har kommit? Vår genetiska bakgrund ger oss inte svaret på vad mänsklighetens mål och syften handlar om. Somliga låtsas veta svaren på dessa fundamentala frågor och andra väljer att tro på heliga skrifter. Men de förnuftiga svaren på de väsentliga frågorna lyser med in frånvaro. Vad är meningen med människolivet? Vilka mål och syften är det meningen att mänskligheten skall uppfylla?
 Med livsfilosofins moderna sokratiska metod kan individen själv återerinra sig sina egna svar på de väsentliga frågorna och skaffa sig ett gott omdöme. Den som gör det har tagit det första stora sjumilasteget!

De andra stora sjumilastegen
 Alla individer i vår civilisation har själva svaren på de väsentliga frågorna inom sig. Sedan verkar det som om de inte vill återerinra sina svar. Varför? Kan det bero på en ovillighet att ta ansvar för sin egen storhet?
 När du har passerat det första stora sjumilasteget kan du äntligen själv fatta förnuftiga beslut med hjälp av ditt eget omdöme. Tyvärr är det så att innan man tagit det första stora sjumilasteget, så brister individen i förmåga att fatta rätt beslut. Därför är det din plikt mot dig själv och andra att du ser till att du ser till att ta det första stora sjumilasteget så snart som möjligt. Först när du gjort det kan du börja känna dig fri och veta att du har förmåga.

Todde

 Mer om Livsfilosofin på DUGAs hemsida: www.duga.se  

 Kolla även:  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar