torsdag 25 april 2024

 

 Inger Enkvist:  Universiteten sviker sitt uppdrag

 Det senaste halvåret har mycket ljus riktats mot amerikanska elituniversitet. De har snabbt gått från att vara beundrade till att ses som exempel på hur universiteten sviker sin uppgift att lära ut vad som är sant.

 Universiteten hade meritokrati som ideal både vid anställningen av lärare och forskare, och vid antagningen av studenter. De var en måttstock för det som var rätt. Det kanske främsta exemplet på svikna ideal är Harvard.

 Harvards nu avgångna rektor Claudine Gay var svagt meriterad för sin tjänst, och beslogs dessutom med plagiat. Meritokrati tillämpas inte heller alltid vid antagningen av studenter, och Harvard dömdes nyligen för diskriminering av asiatiska sökande.

 Efter de demonstrationer som följde på attacken mot Israel den 7 oktober ställs allt fler frågor om den intellektuella och etiska kvaliteten på undervisningen vid Harvard. Efter Hamas sadistiska våldtäkter, dokumenterade på film av våldtäktsmännen själva, framstår det som obegripligt att unga kvinnliga studenter skriker ut sitt stöd för Hamas. Det är lika obegripligt att Harvards rektor inte kunde förmå sig att säga att det stred mot universitetets uppförandekod att uppmana till mord på judar.

 Kort sagt har vi bevittnat ett universitet i djup moralisk förvirring. Utöver allt detta ska här uppmärksammas ytterligare ett problem, nämligen att hela studiefält inom framför allt humaniora och samhällsvetenskap framstår som korrumperade. Amerikanska elituniversitet har ofta lett den negativa utvecklingen. Man har dels introducerat studieämnen som inte har någon klar vetenskaplig kunskap att förmedla, dels inom väletablerade ämnen uteslutit vissa aspekter av ämnet och snedvridit andra.

 Följderna är att allmänheten inte längre kan lita på kunskapsförmedlingen från universiteten. För att nämna ett specifikt exempel på sådan intellektuell korruption kan vi välja framställningen av Spanien under perioden 711–1492, det vill säga den tid då stora delar av landet levde under muslimskt styre. Denna långa period är avgörande för att förstå den tidiga förbindelsen mellan Europa och islam. Det undervisas om epoken i bland annat ämnena spanska, arabiska, historia, religionshistoria och konsthistoria.

 Kunskaperna om perioden bygger på historiska, juridiska och religiösa texter skrivna ursprungligen på latin och arabiska, samt arkeologiska fynd. Snedvridning sker när forskare försöker tona ned att det handlade om muslimsk erövring, och i stället beskriva det som en ”expansion”, att det upprättades ”pakter” och att resultatet skulle ha blivit en fungerande och respektfull miljö.

 Några få modiga forskare vågar ifrågasätta bilden. Den spanske historikern Alejandro García Sanjuán visade 2013 i sitt omfattande verk, ”La conquista islámica de la Península Ibérica y la tergiversación del pasado” (Den islamiska erövringen av iberiska halvön och snedvridningen av det förflutna) att märkesåret 711 bör beskrivas som en muslimsk militär erövring och inte blott en expansion.

 En forskare inom ämnet spanska i USA, Darío Fernández-Morera, skrev 2016 ”The Myth of the Andalusian Paradise”, där han systematiskt kritiserar oriktiga påståenden om epoken. Han organiserar sin text med utgångspunkt i skönmålande beskrivningar, tagna ur böcker från forskare vid välrenommerade universitet, ofta Harvard.

 Det muslimskt styrda medeltida Spanien framställs alltså inte sällan just som ett paradis där det skulle ha rått ”convivencia”, fredlig samlevnad, mellan olika grupper. En mer korrekt beskrivning, menar Fernández-Morera, är att en liten krets av arabisk-muslimskt ursprung stod högst på samhällsstegen. Därefter kom nordafrikanska muslimska berber, efter dem den lokalbefolkning som övergått till islam och längst ner kristna och judar som fick behålla livet om de betalade höga skatter och underkastades sig sina muslimska herrar. De forskare som vill framställa epoken i positivt sken förbiser att huvudstaden Córdoba var en av tidens största marknader för både europeiska och afrikanska slavar, ofta krigsfångar. De undviker noga att tala om behandlingen av kvinnor.

 De här beskrivningarna har sedan sipprat ner till skolböcker och uppslagsverk och använts i god tro av journalister, politiska beslutsfattare och forskare inom andra specialiteter. Córdoba har använts som en symbol för idén om fredlig, multikulturell samexistens under muslimskt styre.

 Talande nog startades i Sverige en skola med namnet Cordoba International School i Järva, en anspelning just på denna symbol. Alla dessa företeelser kan härledas till universitet som sätter andra mål framför sökandet och förmedlandet av kunskap.

 Vi ska inte tro att Sverige är förskonat från de här trenderna, och problemen har inte i första hand med pengar att göra. Förtroendet för universitet sjunker i USA men inte bara där. Det förtroendet måste vårdas.

 Inger Enkvist är professor emerita i spanska och författare till flera böcker om utbildning och litteratur


Kolla även: 

https://axiom1a.blogspot.com/2024/02/det-ar-vi-som-ar-good-guys-ar-utmarkt.html

söndag 21 april 2024

Din Hjärna, Ditt Sinne eller Din Människa

 Först och främst vill jag påpeka att för mig är titeln på programmet "Din Hjärna" fel. För mig handlar det om "Människonaturen" eller "Sinnet". - Hjärnan är ju en del av sinnet - en mer fysisk del.
 Mycket intressanta program som min dotter Sarah rekommenderade

Kolla på:


 Det första programmets var bra.
 Jag tyckte det andra programmet "Ond/god" var mest intressant - speciellt resonemanget om "Vi - Dom" och det  är med lite sorg i hjärtat som jag inser att de sanna jagen i DUGA tyvärr splittrats till olika mindre vi. 
 Det tredje programmet om "Kreativitet" tyckte jag inte om så mycket i början, men när Yoval Harari (som skrev boken "Sapiens") kom in (efter 38 minuter) började det bli intressant ett tag.
 Det fjärde programmet om "hjärnans plasticitet" var också intressant.
 Även det sista och femte programmet som handlade mycket om AI var givande att ta del av.

 Sammanfattningsvis vill jag påpeka att det sades alldeles för lite om medvetandet eller "Det Sanna Jaget". Det medvetande som är ägare av sinnet och kroppen och som borde vara orsak över dessa. Det medvetande som är medvetet om att vara medvetet.

 En sak som återkommande påpekas i programmen (inte alls i alla) är att hjärnan föredrar "enkla lösningar". Min insikt av det blir att hjärnan föredrar svart/vitt tänkande istället för gråskaletänkande. Det gör att jag inser hur viktigt det är att följa Epiktetos råd: Betrakta din människa som en lömsk och farlig fiende (byt ut din människa mot din hjärna/ditt sinne så gäller Epiktetos råd lika bra idag. - Eller lär dig att tänka i gråskala. Då kan du överlista din lata hjärna med ditt omdöme.

Kolla gärna även:

Todde