måndag 27 december 2021

 

Alfabetets ursprung och utveckling från Hieroglyfer och symboler till bokstäver.

Det första alfabetet - Avsnitt 1 · 51 min

 Vi besöker Egypten för att undersöka den hieroglyfiska bildskriften. Hur tolkar man olika kombinationer av tecken och hur nyanserade man en bildskrift? I Kina ser vi hur kalligrafin utvecklades till en egen konstform. I Australien tittar vi på hur aboriginernas bildspråk lever kvar och tolkas av vår egen tid. Också den arabiska kalligrafins utveckling jämte andra kulturer tolkas. Men hur är det? Har våra nutida skriftspråk ett gemensamt ursprung? 

 Ett vackert program som klart och tydligt visar hur vårt alfabet utvecklades - liksom alla andra alfabet som existerar idag.  Det kan även - i rättvisas namn - påpekas att även Maya civilisationen i Amerika uppfann ett alfabet, men det används inte idag och har inte fått några följeslagare. 

 OBS! Oftast översätts det engelska ordet Mind till svenskans Hjärna i de svenska undertexterna, men det borde översättas till svenskans sinne.

  Programmet – del 1 – finns på UR Play på länken:

 https://urplay.se/serie/220824-bokstav-symbol-och-hieroglyf

 Produktionsår 2020 - tillgängligt till 31 juli 2023

 Dessutom finns del 2 om Bokstav, symbol och alfabet på:

https://urplay.se/program/220821-bokstav-symbol-och-hieroglyf-hur-skriften-forandrade-varlden

 Hur skriften förändrade världen – Avsnitt 2 – 51 minuter

 Vi följer skriftspråkets fortsatta utveckling i världen. Olika kulturer möts och deras skriftspråk analyseras: hur har de utvecklats lokalt och vilka influenser finns från andra skriftspråk? I Samarkand möter vi den arabiska kalligrafin och ser den första arabiska boken tryckt med ”lösa typer”. Vi ser hur handskrivna illustrerade böcker bevarats och nu betraktas som konstverk. Dessutom får vi se hur det går till att tillverka skrivblad av bearbetade djurhudar (Pergament).

 Intressant att notera är att billiga (relativt) bokrullar av papyrus i romarriket ersattes av dyra pergamentböcker när det romerska rikets informationsteknologi ersattes av medeltidens och hur det orsakade civilisationens förfall.

 Del 2 handlar egentligen om Tryckpressen och dess påverkan på civilisationen.

 Tänk att det skulle komma en programserie i två delar som handlar om de två – enligt mitt tyckande – mest revolutionerande historiska uppfinningarna jag lärt känna. Nu hade jag tur!

Todde

Kolla:

https://axiom1a.blogspot.com/2020/08/omduga-varfor-skulle-nagon-vilja-bli.html

och:

https://axiom1a.blogspot.com/2021/11/filosofinsmest-beromda-liknelse.html







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar