torsdag 30 juni 2016

 Språk, Etymologi, William Jones, vetenskap, latin, grekiska, sanskrit, paradigm skifte, Skolaristik

 Filologen (individ som studerar historisk språkkunskap) William Jones (1746-94) påpekade under ett föredrag i Calcutta följande:

 Oavsett av varifrån språket Sanskrit härstammar, är dess underbara struktur, mer perfekt än grekiskan, mer ordrik än det latinet, och mer utsökt elegant än något av dem. Ändå har det mer likhet med dem, både i verbens ursprungliga betydelser och i grammatikens form, än vad som skulle ha varit möjligt genom slumpen. Dessa likheter är så starka, att ingen philolog skulle kunna undersöka dem alla tre, utan att anse att de, alla tre, härstammar från en gemensam källa, som kanske inte längre existerar.

 Det William Jones åstadkom under sin livslånga vistelse i Indien var att åstadkomma en revolution. Innan Jones visade att språk förändras och utvecklas och att språk kan vara besläktade med varandra, ansågs det allmänt i "det lärda Europa" att språken hade varit desamma och olika alltsedan den allsmäktige Guden hade straffat mänskligheten för att de i sitt högmod byggde "Babels Torn".
 När Europas lärde tog till sig idén att gradvisa förändringar var något som ständigt ägde rum, resulterade det i ett paradigmskifte, som kom att påverka det europeiska tänkandet.

 William Jones grundade med sin insats ämnet Etymologi.

Todde

PS. Mer om paradigmshift och "disruption" på:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar