torsdag 30 juni 2016

 Språk, Etymologi, William Jones, vetenskap, latin, grekiska, sanskrit, paradigm skifte, Skolaristik

 Filologen (individ som studerar historisk språkkunskap) William Jones (1746-94) påpekade under ett föredrag i Calcutta följande:

 Oavsett av varifrån språket Sanskrit härstammar, är dess underbara struktur, mer perfekt än grekiskan, mer ordrik än det latinet, och mer utsökt elegant än något av dem. Ändå har det mer likhet med dem, både i verbens ursprungliga betydelser och i grammatikens form, än vad som skulle ha varit möjligt genom slumpen. Dessa likheter är så starka, att ingen philolog skulle kunna undersöka dem alla tre, utan att anse att de, alla tre, härstammar från en gemensam källa, som kanske inte längre existerar.

 Det William Jones åstadkom under sin livslånga vistelse i Indien var att åstadkomma en revolution. Innan Jones visade att språk förändras och utvecklas och att språk kan vara besläktade med varandra, ansågs det allmänt i "det lärda Europa" att språken hade varit desamma och olika alltsedan den allsmäktige Guden hade straffat mänskligheten för att de i sitt högmod byggde "Babels Torn".
 När Europas lärde tog till sig idén att gradvisa förändringar var något som ständigt ägde rum, resulterade det i ett paradigmskifte, som kom att påverka det europeiska tänkandet.

 William Jones grundade med sin insats ämnet Etymologi.

Todde

PS. Mer om paradigmshift och "disruption" på:



onsdag 8 juni 2016

 Mänskligheten från Rymden

 Ett utmärkt program på SVT Play.


 För ovanlighetens skull tar man även upp problemet med befolkningsexplosionen och skissar några möjliga potentiella lösningar.
 Att vi måste gå från fossila bränslen till solenergi är en nödvändig sådan lösning.
 Däremot diskuteras inte så mycket om när olika grundämnen blir för dyra att gräva fram ur jordskorpan (grundämnen, som sällsynta metaller, fosfor etc. går inte att ersätta hur enkelt som helst) eller hur vi skall få sötvattnet att räcka till i framtiden (jo, vi kan avsalta havsvatten, men hur mycket kostar det?)

 I den här filmen ser vi på vår planet ur ett nytt perspektiv - ovanifrån. Sett från rymden kan vi på ett nytt och unikt sätt se hur mänskligheten under tusentals år har utvecklats och vilka avtryck vi gjort på den planet vi kallar hem.

 Finns på SVT Play till 7 juli 2016 på:


Todde

PS. Tipsar gärna om  överbefolkningsproblemet på: