måndag 19 oktober 2015

Befolkningsexplosionen - Planetens största miljöproblem

 Professor Hans Rosling är en obotlig optimist som sorterar bort alla varningssignaler och därigenom kommer fram till att alla problem löser sig av sig själv. Därigenom utgör han en fara för civilisationen. Att blunda för problemen är inte ett bra sätt att ta itu med dem.
 Att Rosling istället för att lyssna på experter i området anklagar dem för att HA FEL är inget annat än trångsynthet och högmod.
 Att han tjänar väldigt mycket pengar på sina föredrag (ofta över SEK 200 000:- för några timmar) gör att man kan förstå vad det är han försöker försvara.
 Det kan vara behagligt att tro på honom, eftersom man då slipper bidra till att personligen ta ansvar för att ställa om vår civilisation till kretsloppssamhälle.
 Ett betydligt svårare problem att lösa är "Hur kan vi förhindra att planetens befolkning växer okontrollerat?"
 En artikel i SvD belyser problematiken (utan att ge någon lösning på problemet med befolkningsexplosionen).

 SvD artikeln finns på på:


 Dessutom finns en äldre SvD artikel (från 2011) som belyser problemen med befolkningsexplosion bättre:



 Ändå har FN gjort förnyade beräkningar baserad på färskare fakta och kommit fram till att befolkningsexplosionen förmodligen kommer fortsätta till 12 eller 13 miljarder. Troligtvis kommer planetens begränsade möjligheter att försörja så många att se till så att den nivån aldrig nås.
 Vilken faktor som (i första hand) kommer att begränsa folkökningen låter jag vara osagt.

Todde

 Mark Twain: Det är inte det du inte vet som ger dig problem. Det som ger dig problem är det som du är helt övertygad om att du vet fastän det inte är så.

Kolla gärna: http://axiom1a.blogspot.com/2019/03/tacka-engangsvinster-for-tillvaxten-det.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar