lördag 18 juli 2015

Ett barns visdom

 En sexårig pojke frågade sina föräldrar:
 Varför behöver livet kroppar?
 Föräldrarna klarade inte av att ge något vettigt svar på frågan. Istället kom pojken efter en stund själv fram till ett svar:
 Det är nog för att livet inte skall rymma.

 Otroligt vacker visdom!

Frågornas betydelse för svaren

eller:

Sokrates Barnmorskemetod

 En Nobelpristagare fick en fråga från en journalist:
 Hur klarar ni som vinner nobelpris av att ta reda på svaren på era frågor?
 Svaret blev:
 Konsten är inte att finna rätt svar. Konsten är att ställa de rätta frågorna.

 Ur dessa rader kan man lära sig mycket och göra det lättare för sig att bli visare.
 Först och främst kan man dra samma slutsats som Sokrates en gång gjorde: Det är genom att ställa sokratiska frågor som det går att förlösa den visdom som bor i varje människa.
 Sedan är det viktigt att inse att det är svårare att förlösa den inneboende visdomen om sinnet är fullproppat med fixa idéer, förutfattade meningar och dogmer. Istället gäller det att öppna sinnet för olika sätt att tänka, så som många barn ofta kan (i motsats till vuxna).
 Det går till och med att hitta stöd för dessa tankar i ett berömt Jesus citat ur Bibeln (Matteus 19:14):
 Låt barnen komma till mig. Guds rike tillhör sådana som de. Den som inte kan ta emot Guds rike som ett barn kommer aldrig in dit.

 Även Sokrates ansåg att det var viktigare att undervisa ungdomen än de äldre som redan ansåg sig veta det de behövde. Dessutom ansåg Sokrates att civilisationens framtid bäst skapades genom ungdomarna.

Ur Platons Dialog Teaitetos (På engelska ”Theaetetus”)

 Sokrates: Är inte min barnmorskemetod i de flesta avseenden som deras? Den skiljer sig i att jag förlöser män och inte kvinnor. Och min barnmorskekonst förlöser tankar och inte kroppar. Och min konsts största bedrift är att grundligt undersöka om tanken som sinnet på den unge mannen frambringar är ett missfoster eller en ädel och sant född tanke. Och precis som barnmorskorna som förlöser gravida kvinnor klandras jag om fostret inte är friskt och ädelt. Jag är liksom barnmorskorna som förlöser gravida ofruktsam. Jag ställer frågor till andra och har inte vett att själv besvara dem. Det beror på att guden befaller mig att vara ofruktsam. Guden tillåter mig inte att själv frambära någon frukt. Det är därför att jag själv inte är vis. Jag har ju inga bra svar att visa upp, utan endast förmågan att ställa frågor, som kan förlösa visdom hos andra. Några av de jag hjälper med min konst upplever det som tråkigt i början, men efterhand som vår bekantskap mognar, och om guden är nådig mot dem, gör de alla häpnadsväckande framsteg. Detta enligt utsagor från andra och inte från mig. Det är ganska uppenbart att de aldrig lärt sig något från mig. De många tankar som de klamrar sig fast har de själva tillverkat. Men det är mig och guden de står i skuld till för de insikter, som min konst hjälper dem att förlösa.
 Beviset på sanningen i mina ord är, att många av dem som i sin okunnighet eller i sin självgodhet föraktar mig, eller genom att de påverkats av andra, har avbrutit sin behandling i förtid. Då har de inte bara förlorat de tankar som jag hjälpt dem att föda fram, utan de har även kvävt allt annat gott de hade inom sig. Istället har de genom dålig kommunikation, samlat på sig mängder av lögner och bedrägerier istället för sanning. De hade äntligen slutat se sig själva så som andra ser dem - som stora dårar.
 Några av dem kan sedan återvända till mig och be att jag åter skall umgås med dem. De är redo att gå ner på knä och bönfalla mig. Sedan, om gudomen tillåter, vilket inte alltid är fallet, kan jag då få lov att åter undervisa dem. I så fall börjar de åter växa till sig i andlig styrka.
 Min konst kan skapa nästan outhärdliga kval och samtidigt lugna dem som umgås med mig, precis som kvinnor genomgår kval vid barnafödande. Både under natt och dag kan de fyllas av förvirring och möda som är värre än de som gravida kvinnor genomgår när de föder barn.
 Ibland händer det, Theaitetos, att jag inser att de som kommer till mig har något i sig som gör att jag vet att de inte har något behov av min konst. Då ser jag till att hänvisa dem till att umgås med någon annan. Genom gudens nåd kan jag oftast förutse vilket umgänge som sannolikt kommer att göra dem gott. Många av dem har jag anvisat till andra inspirerande vise män.
 Jag säger dig, Theaitetos, eftersom jag misstänker och som du faktiskt verkar tro, att du redan har börjat få födslovärkar inför framfödandet av någon sorts tankefoster. Kom därför till mig, som är en barnmorska son och då jag själv är en sorts barnmorska, och gör ditt bästa för att svara på de frågor, som jag kommer att ge dig. Och om jag kritiskt, efter att ha upptäckt vid inspektion att den befruktning som du har utsatts för är en villfarelse, då börjar ifrågasätta denna din förstfödda. Gräla då inte med dig om detta, så som kvinnor skulle göra om någon skulle ta deras förstfödda barn ifrån dem. Jag har faktiskt känt några som varit redo att skada mig när jag berövat dem en älskad dårskap. De inser inte att jag handlat med deras bästa för ögonen. De förstår inte att guden är människornas vän. Inte heller jag är någon fiende till människorna i min gärning. Men det skulle vara fel av mig att erkänna lögner, eller att kväva sanningar.

 Än en gång, Theaitetos, upprepar jag min fråga och säg inte att du inte kan besvara den: "Vad är kunskap?" Men uppträd nu som en man, så att du med Gudens hjälp kan förlösa svaret inom dig.

 Läs gärna hela Platons dialog Taitetos - Finns på engelska på länken




Todde

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation, kolla:


måndag 13 juli 2015

Den sofistikerade Antika Demokratin

 Det är vanligt att man förundras över det som hände i antikens Grekland och Rom. Det var där och då som det moderna västerlandets moderna ”demokratiska” samhällen (C2) började skapas.
 Att det just där och då uppstod helt nya sorters samhällen var kanske ändå inte någon slump. Det fanns individer på plats som grep de tillfällen som uppenbarade sig och därigenom skapade samhällssystem som inkluderade fler varelser i samhällenas administration och styrelser.
 Hur kom det sig att den konstitution som grundade det antika Greklands märkligaste samhälle – Sparta – kunde bestå i över 400 år (från 750 till c:a 300 f. Kr.)?
 Hur kom det sig att den romerska republiken överlevde ungefär lika länge (från 509 till c:a 50 f. Kr.)?
 Några av svaren kanske går att utläsa ur den ”Under Strecket artikel” som publicerades i SvD den 7 juli 2015. Artikeln finns att läsa på:



 Kan svaren ha med idén att "lagarna och inte konungar eller tyranner skall styra" att göra? Det var framförallt den idén som låg bakom USA.s konstitution och sedan bakom alla de moderna västerländska staternas konstitutioner.

Todde


och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation med hjälp av "Den Moderna Sokratiska Metoden" - Dialektik, kolla:


söndag 12 juli 2015

Magna Carta 1215

 I dagens DN fanns en mycket intressant historisk artikel om Magna Carta och dess betydelse för vår moderna civilisation (C2).
 Artikeln finns på:

http://www.pressreader.com/sweden/dagens-nyheter-weekend/20150712/281569469403615/TextView

Läs och njut av de historiska vinglagen

Todde

PS. SvD artikel om förbättrad politik med tillfälliga uppehållstillstånd:

 Inom Moderaterna och troligen också i andra partier förs en diskussion om permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd till flyktingar. Diskussionen behöver nyanseras.
 Det vore helt oförenligt med Sveriges traditionellt generösa flyktingpolitik att vägra permanent uppehållstillstånd till den som beviljas asyl. Troligen är det inte heller vad som avses när företrädare
för de demokratiska partierna framför tankar om tillfälligt tillstånd. Sådant vore rimligt i två fall. Om en person, som ofta sker, försöker kringgå de av Sverige accepterade internationella reglerna för asylprövning till exempel genom att omöjliggöra identifikation genom att kasta bort pass och andra identifikationshandlingar, skulle denne beviljas tillfälligt tillstånd om man saknar destination för avvisning. Rätten till asyl skulle prövas enligt lagen om och när personen identifierar sig. Det andra fallet gäller personer som inte kan påvisa personlig förföljelse som skäl för asyl och kommer från land till vilket han/hon inte kan återsändas, vilket just nu är fallet med Syrien. I detta
fall vore det också acceptabelt med tillfälligt tillstånd med en tidsgräns, säg tre år, för när asylprövningen skall ske. På detta sätt hålls frågan om långsiktigt boende öppen. Situationen i hemlandet kan ha förändrats.
 Anknytningsinvandring skulle inte beviljas för den som har tillfälligt tillstånd. Dessa åtgärder skulle göra Sverige något mindre attraktivt som destination och klargöra vad som i dagens läge är oklart, nämligen att Sverige inte har fri invandring. Troligen skulle åtgärderna minska invandringstrycket och ge Sverige en flyktinginvandring som arbetsmarknad, bostadsmarknad och mottagningssystem skulle kunna klara.
 Ändringarna skulle också ge en politik som erbjuder ett fungerande alternativ till SD:s brutala invandringsfientlighet. Demokratiskt sinnade personer som i ökande antal gått och går till SD skulle
kunna återvända till något av de demokratiska partierna i medvetande om att Sverige har en fungerande flyktingpolitik som kan fortsätta att ge ett värdefullt bidrag vårt lands utveckling.
 Ändringarna skulle också minska kostnaderna för flyktinginvandringen och därmed frigöra stora
belopp från biståndsbudgeten som nu används för dess bekostande. Pengarna skulle istället kunna
användas där de behövs bättre, till exempel för att kraftigt öka Sveriges bidrag till FN:s program i länderna med mycket stora flyktingbefolkningar, främst Syriens grannländer.
THORD PALMLUND
generaldirektör för Invandrarverket, 1980-88