måndag 13 april 2015

Lovord till evighetens sanna vänskap och filosofi

 Sann Vänskap och Filosofi existerar bortom tid och rum i evighetens väsen, tillsammans med evighetens andra barn - frihet, lycka, sanning, vishet etc.

 Sann vänskap och filosofi existerar bortom tid och rum i evighetens väsen. Inga kroppsliga sinnesförnimmelser kommer någonsin att lära känna dem. Endast tanken förmår uppfatta innebörden av andlighet.
 Människor som är rustade med tankeförmåga och omdöme kan begripa sådana företeelser. Det är filosofins uppgift att lära ut de färdigheter som behövs för att åstadkomma detta.
 Ordet Filosofi kommer från grekiskan. Philos, som betyder kärlek eller vänskap och Sophos, som betyder visdom.

 Det är nödvändigt att om och om igen påminna om det faktum att en så stor varelse som Sokrates levt på den här planeten för att undervisa oss.
 Förhoppningsvis händer det någon gång att vissa människor då återerinrar sig den visdom han levererade. Genom att läsa Platons Dialoger (speciellt Sokrates Försvarstal och Faidon) kan andligt begåvade människor kontakta den varelse som bodde i Sokrates.
 I boken "Måsen" berättar Richard Bach en vacker historia om filosofi. Den var USA:s bäst säljande bok år 1970 och har fortsatt att sälja i stora upplagor ända sedan dess. Boken är en utmärkt introduktion till sann filosofi.
 Den sokratiska barnmorskemetoden är en utmärkt väg till evighetens barn.

  En recension av "Måsen": Fylld av klokskap - Jonathan Livingston Seagull är ingen vanlig mås. Att skria, skräna och slåss om fiskrens är inget för honom. Han vill hellre fulländas i flygandets ädla konst. Men att gå emot strömmen och moralen är inte lätt vare sig i människornas eller måsarnas värld. Jonathan försöker att inordna sig och uppföra sig som andra måsar. Men snart är han ute till havs igen för att öva sig i låg- och höghastighetsflygning, looping, topproll m.m. Det är bara när han får öva sig i flygning som han känner sig riktigt lycklig och fri. Men hans övningar uppskattas inte av flocken. Han utesluts ur måsarnas gemenskap och förvisas till ett liv i ensamhet på fjärran klippor, eftersom han genom sin hänsynslösa oansvarighet kränkt måssläktets värdighet och traditioner.

 Som första mås trotsar Jonathan bestämmelsen att ingen får tala emot rådets beslut: Oansvarighet? Vem känner större ansvar än den mås som söker och finner en mening, ett högre syfte med tillvaron? Under tusentals år har vi stretat runt efter fiskhuvuden, men nu kan vi få en högre mening med livet - att lära, att upptäcka, att bli fria! Ge mig en chans, låt mig lära er vad jag ...

 Men Jonathan får ingen chans. Han förvisas och bortom de fjärran klipporna lär han sig ändå mer om flygteknik. Plötsligt, en vacker dag får han besök. han är kanske inte så ensam om sin strävan som han trodde. Två måsar med "vingar som skimrar som stjärnljus" tar med sig Jonathan på en flygtur till nya världar och dimensioner. Här möter han själsfränder och får lära sig mer om flygning, om sig själv och tillvaron än han kanske trodde var möjligt ...
 Ett filosofiskt exempel: Du kommer börja nå himlen, Jonathan, i det ögonblick  du når fulländad fart. Och det är inte att flyga femtonhundra km/tim eller femtontusen, eller med ljusets hastighet. Ty varje siffra markerar en gräns. Fulländad fart, min son, är att ha nått fram. - Vilken vacker filosofi. Fulländad hastighet är således ATT VARA DÄR! eller ATT VARA NÄRVARANDE!
 "Måsen, berättelsen om Jonathan Livingstone Seagull" av Richard Bach är en fin liten bok. Trots att boken är tunn är den formligen fullproppad med existentiella, andliga och filosofiska funderingar - presenterade på ett lättförståeligt sätt ur måsperspektiv. 



Todde

Kolla även:


http://axiom1a.blogspot.se/2015/02/vanskap-artikel-behandlar-ett-amne-som.html

 Vad sägs om detta fina poem - komponerat av en av DUGAs medlemmar (Camilla):


Vänskap är
 Vänskap är en behagligt skön sommarvind, som lyfter dig och omsluter dig hudlöst.
 Vänskap är mjuka leenden, glittriga ögon och uppmärksamma öron som lyssnar, lyssnar förbi orden.
 Vänskap är både trygghet som i en vagga och samtidigt bergfast och skarp som klingan på ett nyvässat svärd.
 Skönhet och fulhet i symbios.
 Vänskap är frikostig och lyfter bort tyngden från ditt bröst med ett långt förlösande skratt.
 Vänskap är.

Dikt av Camilla Berglund
Hösten 2018

Mer om vänskapens filosofi på  www.duga.se  

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation med hjälp av "Den Moderna Sokratiska Metoden" - Dialektik, kolla:


1 kommentar:

  1. Läs även detta om "Vänskap" och filosofi (= vän från grekiskans "philos" + visdom från grekiskans "sophos"):
    http://axiom1a.blogspot.se/2015/04/lovord-till-evighetens-sannavanskap-och.html

    SvaraRadera