lördag 21 oktober 2017

Eliternas ansvar för demokratin

 Dagens (21/10 2017) ledare i SvD var (min åsikt) väldigt välskriven och nyanserad. 

 Varsågod:

 Eliternas exit. Det var temat för en konferens i regi av Stiftelsen Fritt Näringsliv som nyligen samlade ett urval från det som skulle kunna kallas borgerlig elit – politiker, opinionsbildare, journalister och företrädare för olika organisationer. Så vad handlade det om – vem lämnar vad?
 Att en ansenlig del av medborgarna har upplevt att deras missnöje inte har mötts av eliterna på något tillfredsställande sätt, är skälet till att den gamla vänster-höger-skalan med dess bärande pelare i form av stora social- demokratiska och konservativa partier, har utmanats i flera av västvärldens demokratier. Alla partier är naturligtvis i någon mån populistiska – de säger sig vilja företräda folket, och presenterar inte sällan otillräckliga och förment enkla lösningar på komplexa problem.
 Men till skillnad från etablerade partier kan de nytillkomna eller ombildade anföra att de inte är belastade eliter – en konkurrenssärskiljande fördel som förde Miljöpartiet in i riksdagen 1988 och Sverigedemokraterna 2010. Emmanuel Macrons parti La République En Marche är ett annat exempel; det bildades 2016 – bara ett år senare tog Macron plats som president i Élyséepalatset.
 Så folket både klagar och, med det utrymme demokratin medger, byter ut sin motpart i staten. Somliga medborgare löser sina upplevda problem själva genom andra exitstrategier; grannsamverkan för säkerhet, inbrottslarm och privata sjukvårdsförsäkringar.
 Andra söker sig till parallellsamhällenas alternativa rättskipning och normer. Och eliterna – vad händer med dem?
 Ska man tro Alexander Bard befinner vi oss mitt i ett dramatiskt skifte där teknologin återigen driver fram nya maktstrukturer födda ur kaos; sist det hände nåddes kulmen 1789. Men de dagar då folket helt släppte fördämningarna och bokstavligen högg huvudet av makten var bara crescendot på den verkliga förändring i människors liv som tryckkonsten medförde; ord och vetenskap blev tillgängliga för folket – den verkliga revolutionen bakom den som i historieböckerna kallas den franska.
 Nu är det inte längre i det kungliga hovet makten främst huserar; men de nutida eliterna är lika störda av de krafter som satts i rörelse hos folket och som inte går att kontrollera. Internetrevolutionen märks redan i det högljudda bruset utanför slotten, och i den elit jag själv verkar, rynkar vi våra pudrade näsor inför vulgära och ociviliserade uttryck i sociala och alternativa medier.
 Ja, det är både tillspetsat och förenklat. Men kanske med ett korn av sanning?
Franska revolutionen var Kulmen på en teknologirevolution som gav folket kunskap och upplysning.
 För det faktum att medieeliten stod som en enda förvånad hen efter den brittiska folkomröstningen och det amerikanska presidentvalet, säger oss att det fanns en oförmåga att se det som var på gång och rörde sig bland folket. Medan det pågick stod vi och diskuterade om man ska säga bröd eller bakelser, om det ena ordvalet symboliserar klassförakt och om det andra möjligen kunde gynna SD.
 Det är ett problem för hela samhället när eliterna inte förmår se (annat än med möjligen förakt) perspektiven hos dem som befinner sig någon helt annanstans, och som har en helt annan upplevelse av exempelvis globalisering, digitalisering eller invandring. Och när eliterna upplevs göra en exit från relationen till folket, oavsett om det handlar om nedlagd  offentlig service, ett rättssamhälle som sviker, eller en moraliserande ton i medierna, bör man inte förvånas om folket väljer en annan strategi för missnöjet än lojalitet.
 Jag är inte dystopiskt lagd, och tror heller inte att det finns någon förut-bestämmelse i samhällsutvecklingen. Jag tror att demokratin kan klara dessa utmaningar. Men de eliter som politiken och journalistiken utgör behöver bestå proven som nu ställs; dels att förstå att de är eliter, dels att acceptera det ansvar som följer med att utgöra dem.
 Ett gott och tillitsfullt demokratiskt samhälle bygger på att det finns eliter som det går att känna respekt för. Där man vet att ämbetsmän är oförvitliga, lagens företrädare är färgblinda och de folkvalda ickekorrupta. Där nyhets-medierna rapporterar objektivt och konsekvensneutralt. Att samhällssystemet bygger på meritokrati och inte börd. Det är eliternas ansvar. Misslyckas vi med att skydda dessa värden, förtjänar vi att kastas ut ur slottet.
Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör.  tove.lifvendahl@svd.se

 Artikeln i original finns på:



och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation, kolla:



Todde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar