lördag 19 mars 2016

 Om Sokrates och hans kvinnosyn

 Att kvinnor utsatts för förtryck under så gott som hela världshistorien är idag ett erkänt faktum.
 Min favorit i filosofins historia, Sokrates, var synnerligen annorlunda i sin tids Grekland. Han levde och verkade i Aten, men uttryckte sig som en verklig rebell när han i Platons Dialog "STATEN" påpekade att det är idioti att inte ta tillvara alla begåvningar i ett samhälle, när begåvade individer är en bristvara överallt. Därför skulle begåvningar rekryteras från alla grupper i samhället - även kvinnor.
 Dessutom påpekade Sokrates (i Platons dialog "STATEN") att man kan avgöra hur moget ett samhälle är genom att studera hur det samhället behandlar sina kvinnor.
 Sokrates proklamerade att kvinnor borde användas som rekryteringsbas i samma utsträckning som män. Det gjorde han i antikens Grekland där kvinnor låstes in i hemmen (utom i Sparta) och tvingades beslöja sig när de lämnade hemmen.
 Användandet av slöja är ett arv från Assyrierna, som var ett synnerligen patriarkaliskt samhälle och som vred kvinnors rättigheter tillbaka. I sumerernas Mesopotamien uppskattades kvinnor betydligt bättre än i assyriernas.
Att Sokrates dömdes till döden av de styrande männen i den tidens Aten blir ändå mindre förvånande när man inser detta.
 Att vi idag har moderna samhällen där kvinnors rättigheter skyddas i högre grad än någonsin tidigare i Världshistorien är något vi i de moderna demokratiska samhällena bör vara stolta över och beredda att försvara. Att väldigt många politiskt korrekta individer inte inser detta är beklämmande. Är de alldeles historielösa? Eller är de omedvetna? Enligt Sokrates är det värre att omedvetet begå skadliga handlingar än att begå samma skadliga handlingar avsiktligt (se Platons Dialog "HIPPIAS").
 Är det dags för Västerlandets medborgare att börja försvara sig mot klanernas gamla patriarkats fördomsfulla dogmer?

 Vad sägs om detta citat av Sokrates: Om kvinnor behandlades som jämlika män, skulle kvinnorna visa sig överlägsna.


Kolla gärna även:




och


Några Citat av Platon
  • “Visa män talar för att de har något att säga; dårar talar för att de måste säga något.”
  • “Ett bra beslut baseras på kunskap och inte siffror.”
  • “Åsikten är det mellan kunskap och okunnighet.”
  • “Måttet på en man är vad han gör med makt.”
  • “Folk är som jord. De kan antingen ge dig näring och hjälpa dig att växa som varelse eller så de kan hämma din tillväxt och låta dig vissna och dö.”
  • “Ingen vet om döden, som människor fruktar är den största ondskan, kanske är den det störst goda.”
  • “Straffet som de kloka lider av som vägrar att delta i regeringen, är att leva under regeringen av värre män.”
  • “Ingenting kan vara mer absurt än den praxis som råder i vårt land då män och kvinnor inte följer samma sysselsättningar med alla sina styrkor och med ett sinne. Då är staten, istället för att vara hel, reducerad till hälften.”
  • “Den första och största segern är att återvinna ditt sanna jag. Att låta ditt sanna jag erövras av ditt sämre jag (människonaturen) är det mest skamliga och avskyvärda.”
Todde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar