tisdag 16 november 2021

 

Filosofins mest berömda liknelse:

Liknelsen om Grottan

  Liknelsen om Grottan – ur boken Sokrates STATEN av Todde Salén – ISBN 9789163072765.

  Grottliknelsens syfte är att illustrera Sokrates teori om idéer. Platon lät sedan sammanställa denna liknelse: att alla existerande föremål och egenskaper av ett visst slag har del i en gemensam idé (så har till exempel alla hästar del i ”Hästens idé”, medan alla röda saker har del i ”Rödhetens idé”). Platon skiljer tydligt på sinnevärlden, där de föremål vi kan observera med sinnena finns, och idévärlden (eller formvärlden) där idéerna finns. Föremålen i sinnevärlden är endast ofullständiga avbildningar av de verkligt existerande tingen, idéerna, på samma sätt som en cirkel ritad för hand alltid måste vara en ofullständig avbildning av den matematiskt definierade cirkeln. Kunskap om idéerna får man genom att nå kunskap om det Godas idé, som är den högsta av alla idéer.

Du hittar ljudboksfilen om Grottliknelsen på:

https://www.youtube.com/watch?v=jvyiZbbkUok

 Om boken ”Sokrates Staten”:

På grekiska heter Platons dialogen POLITIK. På engelska heter den REPUBLIC (REPUBLIK).

 Sätter man sig in i dialogens budskap blir det självklart att de tankar som förs fram i dialogen verkligen har omsatts i praktisk handling, när den moderna västerländska "demokratiska staten" (C2 = Civilisation typ 2) skapats. Det är lika självklart att vi ännu har en lång väg kvar att gå, innan vi kommer i närheten av den idealstat (C3) som Sokrates drömde om.

 Boken lyfter fram de filosofiska tankarna i Platons dialog STATEN. De "goda" tankarna i dialogen som använts för att skapa den moderna västerländska civilisationen glöms ofta bort när kritiker vill fördöma dialogens idéer. Men de "dåliga" (= icke politiskt korrekta) idéerna talar kritikerna gärna om. Det gäller speciellt idéerna om familjebildning och barnuppfostran (som Sokrates kanske bara förde fram i skämtsam ton - i brist på seriösa praktiska idéer). Eller när Sokrates hävdar att demokratin är det näst sämsta styrelseskicket. Vårt moderna västerländska samhälle är dock långt ifrån en sådan "ansvarslös" demokratisk stat (enligt Sokrates definition).

 Det moderna västerländska samhället är snarare en blandning av "demokrati", "oligarki" och "timokrati" enligt Sokrates syn på saken. Det går att ifrågasätta om Sokrates verkligen har existerat (liksom det går att ifrågasätta om Buddha och Jesus har existerat) eller om han verkligen var sådan som Platon porträtterat honom.

 Ur filosofisk synvinkel är sådant ifrågasättande meningslöst. Det som betyder något är att vi har ett litterärt verk som förhoppningsvis kan fortsätta att inspirera vanliga människor och politiker att skapa bättre fungerande samhällen.

 Platons dialoger ger oss en bild av en individ, Sokrates, som var väldigt annorlunda och otroligt inspirerande. Läs därför denna bok och låt dig inspireras!

 Boken finns att köpa på Adlibris - https://www.adlibris.com  - eller Bokus – www.bokus.com eller på Bokbörsen – www.bokborsen.se - eller hos DUGA på www.duga.se

Todde 

Se även: https://axiom1a.blogspot.com/2016/03/sokrates-och-hans-kvinnosyn-kvinnor.html

 Några Citat av Platon:

  • “Visa män talar för att de har något att säga; dårar talar för att de måste säga något.”
  • “Ett bra beslut baseras på kunskap och inte siffror.”
  • “Åsikten är det mellan kunskap och okunnighet.”
  • “Måttet på en man är vad han gör med makt.”
  • “Folk är som jord. De kan antingen ge dig näring och hjälpa dig att växa som varelse eller så de kan hämma din tillväxt och låta dig vissna och dö.”
  • “Ingen vet om döden, som människor fruktar är den största ondskan, kanske är den det störst goda.”
  • “Straffet som de kloka lider av som vägrar att delta i regeringen, är att leva under regeringen av värre män.”
  • “Ingenting kan vara mer absurt än den praxis som råder i vårt land då män och kvinnor inte följer samma sysselsättningar med alla sina styrkor och med ett sinne. Då är staten, istället för att vara hel, reducerad till hälften.”
  • “Den första och största segern är att återvinna ditt sanna jag. Att låta ditt sanna jag erövras av ditt sämre jag (människonaturen) är det mest skamliga och avskyvärda.”
Todde