lördag 19 september 2020

 

 När elevernas utbildning inte är det viktiga

 John Adams: Fakta är besvärliga saker!

 Den 11 september gick den svenska regeringen ut med ”riktade skolsatsningar för ökad likvärdighet och kvalitet i utsatta områden”. Satsningen består av att avsätta ytterligare 385 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till skolor med låga resultat och ytterligare 100 miljoner till förskolan, efter överenskommelse med L och C. Det regeringen borde göra är att ändra utbildningspolitiken för alla elever.

 Vi har länge gett mer pengar till skolor i utsatta områden utan att lösa problemet. Kanske är det lättare att förstå mekanismerna om vi ser på exempel från USA, som precis som Sverige sedan 1960-talet haft en utbildningspolitik inriktad på jämlikhet. USA har liksom Sverige gjort stora ekonomiska satsningar i utsatta områden, förmodligen större än något annat land. Under samma period har länder i sydöstra Asien lyft hela befolkningar utbildningsmässigt och ekonomiskt från låg nivå genom en utbildningspolitik som prioriterar inlärning. Vi har alltså sedan länge tillgång till resultat från både misslyckade och lyckade satsningar.

 Det finns nu färska exempel från USA som visar att det som ger bra resultat inte är pengar utan lämpliga sätt att leda undervisningen. Ekonomen Thomas Sowell har sedan 1974 visat att USA:s kompensationsinriktade skolpolitik inte ger avsett resultat. I sin nya bok, ”Charter schools and their enemies”, visar han återigen att det med rätt inriktning går att få goda utbildningsresultat i minoritetsgrupper.

 Sowell vet ändå att fakta, ”mere facts”, inte gör intryck på de ideologer som bestämt sig för att svaga skolresultat beror på fattigdom och diskriminering. Sowell pekar på felaktig läroplan, olämpliga uppföranderegler och låga förväntningar som bättre förklaringar. Situationen i New York kan studeras som ett storskaligt skolexperiment. I New York är eleverna i både offentliga skolor och i friskolor övervägande afroamerikaner och spansktalande och har svag socioekonomisk bakgrund. USA har sedan 1990- talet skattefinansierade friskolor precis som Sverige, och det är vanligt att eleverna lottas in. Det viktiga här är inte att den ena jämförelsegruppen är just friskolor utan att de skolorna använder lämpliga metoder.

 Eleverna i New York i de två skolformerna studerar ovanligt nog i samma byggnad. Många skolbyggnader i New York har stått halvtomma, därför att elevunderlaget har minskat. På grund av svindlande tomtpriser uppför friskolor inga egna byggnader. Det finns i New York just nu 23 000 friskoleelever som studerar i samma byggnader som elever i offentlig skola. Sowell kan på så sätt jämföra elever som har samma bakgrund, studerar i samma byggnader och gör exakt samma test i matematik och engelska i årskurs 3 och 8. Skillnaden är att den ena typen av skolor fokuserar på inlärning, kräver ansträngning och upprätthåller ordning.

 Sowell bryter ner siffrorna per skola, år och ämne, och resultatet är att friskolorna har betydligt högre resultat. New York delar in resultaten i fyra nivåer, och i friskolorna når 70 procent av eleverna den näst högsta och högsta nivån i matematik, medan det i den offentliga skolan är 10 procent. I engelska ger jämförelsen ungefär 65 procent mot 15 procent.

 Egendomligt nog är det friskolorna som har fiender och inte de offentliga skolorna. I motståndet blandas pengar, inflytande och ideologi i en ohelig allians. Det borde ses som ett val mellan två metoder att bedriva undervisning men förvandlas till en kamp om ideologi och makt.

 Politiker, skolbyråkrater och fackföreningar använder sitt inflytande till att förbjuda nya friskolor att starta, neka fungerande friskolor att expandera, hindra friskolor från att använda tomma klassrum, tvinga friskolor att anställa lärare som gått den offentliga lärarutbildningen och tvinga skolor att ändra sina regler för elevers uppträdande.

 En förklaring till motståndet mot friskolor är att varje elev i New York finansieras med 20 000 dollar per år och att det finns 50 000 elever i kö. Om det fanns friskolor för alla sökande, skulle elevernas resultat öka väsentligt, men 1000 miljoner dollar per år skulle försvinna från den offentliga skolans budget.

 Det rimliga vore att rycka upp den offentliga skolan, men i stället letar man fel hos alternativet. Friskoleelever sägs utarma den offentliga skolan ekonomiskt. Nej, säger Sowell, när elever flyttar med sina föräldrar, tar de ju med sig sin skolpeng. En friskoleelev är dessutom billigare, eftersom friskolor får ungefär 20 procent lägre tilldelning än de offentliga. Det påstås att friskolor tar emot färre elever med speciella behov. Nej, de tar emot lika många. Läs statistiken, säger Sowell.

 Friskolor skulle utarma den offentliga skolan genom att dra till sig de bästa eleverna. Nej, exempelvis har Success School i New York 17000 sökande och tar in 3000 med lotten. Det betyder att 14 000 lika ”bra” elever går i den offentliga skolan. Det påstås att problemet är fattigdom och den måste bort först. Nej, de här friskoleeleverna i New York har ungefär lika bra resultat som elever i mer välbärgade områden.

 Det sägs att friskolorna skulle ha lägre kvalitet, eftersom de i högre grad använder unga lärare och lärare utan lärarutbildning. Konstigt, säger Sowell. De här lärarna får ju bättre resultat. Friskolor sägs ha lägre kvalitet, därför att de har större klasser. Svaret är detsamma. De får ju bättre resultat, så klasstorleken kan inte vara ett problem. Friskolor anklagas för att ha alltför strikta i uppföranderegler och inte ge kurser om ämnen som sex och etnicitet. Ändå, säger Sowell, är det färre kvinnliga friskoleelever som blir gravida och färre pojkar som senare hamnar i fängelse.

 Sowell drar slutsatsen att anhängarna till den offentliga skolan inte bryr sig om huruvida eleverna får bra utbildning eller inte. De fortsätter att hävda att de stöder svaga grupper fast resultatet är det motsatta. Det handlar om vuxna som vill behålla ett offentligt monopol därför att det är fördelaktigt för vissa grupper av vuxna. De använder eleverna som pjäser i ett cyniskt maktspel.

 Det här handlar om makt. USA:s lärarfackföreningar är stora bidragsgivare till det demokratiska partiets valkampanjer. New York brukar rösta demokratiskt, och den nuvarande demokratiske borgmästaren, Bill de Blasio, framställer sig som beskyddare av minoriteter och driver samtidigt en hätsk kampanj mot friskolor. Han har utmärkt sig genom att införa regeln att när skolor vidtar disciplinåtgärder ska dessa i samma utsträckning riktas mot elever med olika etnisk bakgrund, vilket innebär att man ska bortse från att elever från olika grupper uppför sig olika. Efter beslutet försämrades ordningen i de offentliga skolorna ytterligare.

 Sowells undersökning har fler samband med dagspolitiken. USA:s dyra men felinriktade skolpolitik har bäddat exempelvis för Black Lives Matters som hänvisar till diskriminering av afroamerikaner för att kräva avskaffande av kapitalismen och av familjen. Att de studerade friskolorna är succéer för afroamerikanska elever intresserar inte rörelsen. Den ”berättelse” man vill framföra är att svarta är offer.

 Sverige borde se vad som händer i USA som en varning och ändra inriktning på sin skolpolitik. Det kräver politiker som vågar och orkar gå emot etablerade intressen bland vuxna.

Inger Enkvist:  Inger Enkvist är professor emeriti i spanska och författare till flera böcker om utbildning och litteratur.


Kolla även: https://axiom1a.blogspot.com/2020/07/ingerenkvist-historiekunskaper-viktig.html