Citat från Platons sokratiska dialoger:
1) Enkel okunnighet = Att vara medveten om att man inte vet
2) Dubble okunnighet = Att inte vara medveten om vad man inte vet
3) Tredubbel okunnighet = Att tro att man vet när man inte vet
Sokrates informerar sedan om att enkel okunnighet är en gudagåva, eftersom den som är enkelt okunnig har möjlighet att skaffa sig kunskap om det han är okunnig om.Den som är dubbelt okunnig måste istället hoppas att någon vänlig själ upplyser honom om hans okunnighet. Om han kan ta emot den vänliga själens upplysning kan han bli enkelt okunnig och därefter ha en möjlighet att skaffa sig kunskap i området.
Den tredubbelt okunnige är däremot "KÖRD". Han kan inte komma till insikt om sin okunnighet så länge som han tror eller är övertygad om att han VET.
Sokrates uttryckte även denna idé på detta sätt:
Smarta individer lär sig av allt och alla
Vanliga människor lär sig av sina egna erfarenheter
Okunniga människor anser att de redan vet allt de behöver veta
Todde
Du kanske även är intresserad av denna artikel:
Gautama Siddhartha (Buddha) sa att det för vissa individer är omöjligt att komma in på vägen till upplysning. De var av tre olika slag: 1) De som tror på ett blint ÖDE - Tron på att framtiden redan är skapad och att det därmed inte finns någon möjlighet att förändra sin framtid. 2) De som tror på en allsmäktig GUD, och att deras GUD har skapat dem och deras framtid. Således kan de inte ändra sin framtid, 3) De som tror att livet och universum skapades av en slump. De som tror att endast materialistiska orsaker kan existera och att det därför inte kan finnas något orsak utanför fysiska universum (= det universum som består av Materia, Energi, Rymd och Tid = MERT universum).