söndag 21 augusti 2016

Citat från Platons sokratiska dialoger:


1) Enkel okunnighet = Att vara medveten om att man inte vet

2) Dubble okunnighet = Att inte vara medveten om vad man inte vet

3) Tredubbel okunnighet = Att tro att man vet när man inte vet

 Sokrates informerar sedan om att enkel okunnighet är en gudagåva, eftersom den som är enkelt okunnig har möjlighet att skaffa sig kunskap om det han är okunnig om.

 Den som är dubbelt okunnig måste istället hoppas att någon vänlig själ upplyser honom om hans okunnighet. Om han kan ta emot den vänliga själens upplysning kan han bli enkelt okunnig och därefter ha en möjlighet att skaffa sig kunskap i området.

 Den tredubbelt okunnige är däremot "KÖRD". Han kan inte komma till insikt om sin okunnighet så länge som han tror eller är övertygad om att han VET.

 Sokrates uttryckte även denna idé på detta sätt:

 Smarta individer lär sig av allt och alla

 Vanliga människor lär sig av sina egna erfarenheter

 Okunniga människor anser att de redan vet allt de behöver veta


Todde

Du kanske även är intresserad av denna artikel:



Gautama Siddhartha (Buddha) sa att det för vissa individer är omöjligt att komma in på vägen till upplysning. De var av tre olika slag: 1) De som tror på ett blint ÖDE - Tron på att framtiden redan är skapad och att det därmed inte finns någon möjlighet att förändra sin framtid. 2) De som tror på en allsmäktig GUD, och att deras GUD har skapat dem och deras framtid. Således kan de inte ändra sin framtid, 3) De som tror att livet och universum skapades av en slump. De som tror att endast materialistiska orsaker kan existera och att det därför inte kan finnas något orsak utanför fysiska universum (= det universum som består av Materia, Energi, Rymd och Tid = MERT universum).

Några Citat av Platon:

  • “Visa män talar för att de har något att säga; dårar talar för att de måste säga något.”
  • “Ett bra beslut baseras på kunskap och inte siffror.”
  • “Åsikten är det mellan kunskap och okunnighet.”
  • “Måttet på en man är vad han gör med makt.”
  • “Folk är som jord. De kan antingen ge dig näring och hjälpa dig att växa som varelse eller så de kan hämma din tillväxt och låta dig vissna och dö.”
  • “Ingen vet om döden, som människor fruktar är den största ondskan, kanske är den det störst goda.”
  • “Straffet som de kloka lider av som vägrar att delta i regeringen, är att leva under regeringen av värre män.”
  • “Ingenting kan vara mer absurt än den praxis som råder i vårt land då män och kvinnor inte följer samma sysselsättningar med alla sina styrkor och med ett sinne. Då är staten, istället för att vara hel, reducerad till hälften.”
  • “Den första och största segern är att återvinna ditt sanna jag. Att låta ditt sanna jag erövras av ditt sämre jag (människonaturen) är det mest skamliga och avskyvärda.”
Todde

söndag 14 augusti 2016

Kontokort/Kontanter – Varning!


 Vad vet du om bankernas kontokortspropaganda?
 Vem tjänar på kontokorten och hur mycket?

Varför har Sverige kommit längre än något annat land på vägen mot det kontantlösa samhället?
Vilka intressen ligger bakom?

 Vet du om att kontokortsbedrägerierna är betydligt dyrare för vårt samhälle än alla rån av penningtransporter och kontanter tillsammans?
 Varför arbetar bankerna så hårt för att skapa ett kontantlöst samhälle?

 Varje gång du använder dig av plastkort istället för kontanter hjälper du bankerna att uppnå sitt mål att skapa en kontantlös ekonomi. Ligger det i ditt intresse?
 Om bankerna lyckas förverkliga sin dröm om ett kontantlöst samhälle, kommer de ha full kontroll över ekonomin (även din). De kan då göra som de gjorde när ekonomin krisade på Cypern och i Grekland – begränsa den mängd av dina pengar du får lov att använda.

 Från Dagens Industri: Den totala kostnaden för kortbetalningar i den svenska ekonomin är 7 miljarder kronor om året (2013) eller 1 500:-/svenskt hushåll.
 Bankerna tar i snitt ut 3 kronor och 30 öre per bankkortstransaktion och i genomsnitt 10:- per kreditkortstransaktion. Det är alltid kunderna som i slutändan tvingas betala dessa oerhörda summor. Vinsterna från korthanteringen går rakt in i bankirernas fickor och bidrar till deras bonusar och lyxkonsumtion (inkl. prostituerade och droger).

Vad kan du göra?

 Delta i ”kontantupproret” genom att minska kortanvändningen till ett minimum! Använd kontanter så ofta du kan!

 Det ligger i alla vanliga människors intresse att minska bankernas profit. Banker saknar varje tillstymmelse till empati. Deras enda intresse är maximal vinst.

 Kolla ”In the defence of Cash” youtube:

läs Andreas Cervenka’s bok: ”Vad är Pengar?”  ISBN: 9789127133754 – e-bok 9789127134669


Todde