torsdag 10 september 2015

Sapiens - en kort historik över mänskligheten

 Om Homo Sapiens och hur Mänskligheten påverkats av Jordbruksrevolution, Fantasi, Språk, Sagor, Religion, Pengar, Matlagningskonst, Hierarkier, Dieter
 Jag tycker författaren tar upp många väldigt intressanta idéer på ett inspirerande sätt. Men jag håller absolut inte med honom om att "Fri Vilja" inte existerar. Den juridiska historien och civilisationen visar klart och tydligt att individer kan använda sig av sin viljestyrka för att åstadkomma mirakel.

 Speciellt intressant är att författaren pekar på den "enkla okunnighetens" betydelse för skapandet av  det moderna samhället - Jämför Sokrates idé att okunnigheten existerar i tre olika nivåer

1) Enkel okunnighet = att veta att man inte vet (något att sträva efter!).

2) Dubbel okunnighet = att vara omedveten om att man inte vet. (Innebär att man kan nå nivån enkel okunnighet om någon påpekar för en att man inte vet och man är tillräckligt begåvad för att då inse det).

3) Tredubbel okunnighet = att vara övertygad om att man vet när man inte vet. - En hopplös situation, som särskilt drabbar fundamentalister (både religiösa, politiska och materialistiska). 

Historikern Yuval Noah Harari tar i boken ”Sapiens: en kort historik över mänskligheten” med oss från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare.

Todde

Kolla även:



och kolla även hans inlägg om Nationalism (mycket begåvat):