måndag 31 augusti 2015


Kina Demokrati kapitalism Ekonomi TED hjälper dig att förstå världen i dag


Dambisa Moyo: Är Kina den nya idolen för tillväxtekonomier?


 Den utvecklade världen framhåller kapitalism, demokrati och politiska rättigheter som ideal för alla. På världens tillväxtmarknader har man ofta inte lyxen att kunna välja i enlighet med västvärldens rekommendationer. I detta klargörande föredrag på TED TALKS påpekar ekonomen Dambisa Moyo att västvärlden inte har råd att vila på sina lagrar och föreställa sig att andra blint kommer följa västerlandets exempel. I stället är det en annan modell, förkroppsligad av Kina, som tilltalar allt fler. En uppmaning till öppet politiskt och ekonomiskt samarbete för att förändra världen.


Dambisa Moyos föredrag är 17 minuter långt

Todde

Kolla även:



onsdag 26 augusti 2015


Två av livets stora frågor

 En intressant filosofisk föreläsning. Speciellt de sista 11 minuterna (från 18 minuten)

 Jag citerar gärna Sokrates: Ett liv som levs utan att man reflekterar (= meditera) över livet är meningslöst (= inte värt att levas). Det viktigaste i livet är inte att påverkas av andra . Det viktigaste är att utveckla sig själv (= sitt sanna jag). Därför: Se till att ditt förnuft törstar efter visdom, så att ditt omdöme utvecklas. Visdom uppnås med strikthet, Power och disciplin. Rättrådighet uppnås genom träning och disciplin för att besegra personliga tillkortakommanden och svagheter.

 och ett annat citat i föreläsningen: Skön och ung är filo-sofia - poesin är hennes vapenbroder i det godas tjänst.

 Jag rekommenderar särskilt de sista 11 minuterna (från 18 minuten)

Produktionsår: 2014
Längd: 29:10
Tillgängligt till: 1 juli 2020
Filosofen och författaren Rebecca Goldstein har ett passionerat förhållande till filosofi som får henne att ständigt undersöka och ompröva sina övertygelser. Här talar hon om vikten av en renässans för upplysningstänkandet. Hon menar att det finns två typer av filosofiska frågor som vi människor brottas med: frågor om vad som är och frågor om vad som har betydelse. Till exempel måste vi fråga oss vilken typ av universum vi existerar i och hur vi ser på vår egen identitet och betydelse. Inspelat den 10 november 2014 på Rival i Stockholm. Arrangör: Fri tanke förlag och Kungliga Vetenskapsakademien.

Programmet finns på UR Play:

Todde

Kolla även:

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation, kolla:





måndag 10 augusti 2015

Fermis Paradox Copernicus Newton Darwin Högmod Förmätenhet Intelligent Liv

 Jag såg ett inspirerande föredrag på UR Play. Det finns (fram till 16 februari 2016) på:

http://urplay.se/Produkter/189594-UR-Samtiden-Vetenskapsfestivalen-2015-Var-plats-i-universum

 Speciellt intressant är det som kommer efter 15 min. in i programmet.

 Jag blev inspirerad att skriva följande:

 Fermis Paradox: Det borde finnas högtstående, intelligenta civilisationer någonstans bland de många hundratals miljarder galaxer, som vi anser finns i det synliga universum vi befinner oss i. – Om det då finns intelligent liv och civilisationer som är mer avancerade än vår, någonstans utanför vår planet, så borde de ha givit sig tillkänna på något sätt. – Varför har de inte gjort det? Varför har vi inte upptäckt några spår av dem?

 Jag tycker att det finns all anledning att ge en mycket enkel förklaring till detta.

 Vi vet att innan Kopernikus ansåg (de flesta) människorna i sin högmodiga okunnighet att Jorden var universums centrum och att allt vi såg på himlavalvet var himlakroppar som kretsade kring Jorden.

 När det så småningom stod klart för (de flesta någorlunda intelligenta) människorna att Jorden bara var en planet som kretsade kring Solen, drog de ändå slutsatsen att det nu var Solen som utmärkte universums centrum.

 Med hjälp av astronomins allt kraftfullare instrument förflyttades Solen till utkanten av vår galax – Vintergatan. Sedan dröjde det inte länge förrän Vintergatan visade sig bara vara en Galax bland hundratals miljarder andra Galaxer i det för oss synliga fysiska universum.

 Vad vår syn på mänskligheten som skapelsens krona beträffar har vi gjort en liknande resa. Men den resan verkar inte alls ha gått lika långt. Det kan tyckas som om vi fortfarande har en lång väg att gå, innan vi uppnår något som liknar den ödmjukhet som vi vunnit genom resan från Jorden som universums centrum till en liten planet i ett solsystem i utkanten av en av universums otaliga galaxer.

 Charles Darwin har fått (väldigt många) människor att inse att våra människokroppar är besläktade med djuren på vår planet. Bland människorna finns det individer som anser att människokroppen hyser en andlighet som inte nödvändigtvis behöver vara fysisk.

 Den vetenskapliga materialism, som hävdar att allt som existerar i universum måste vara möjligt att mäta och väga, kan ju ha lika mycket fel som (de flesta) människor hade före Kopernikus. Kanske skulle det vara lämpligt att materialismens förespråkare lade sig till med en lite mer ödmjuk inställning.

 Under resan från vår begränsade syn på universum till den moderna vetenskapens betydligt mer faktabaserade kunskap har vi blivit ödmjukare. Idag erkänner vetenskapen öppet att den inte har någon bra förklaring på sådana nyupptäckta fenomen som ”mörk materia” och ”mörk energi”.

 En inspirerande lösning på Fermis Paradox:


 Fermis Paradox kan mycket väl upphöra att vara en paradox om man antar en väldigt ödmjuk ”Science Fiction” synpunkt på den: Antag att det faktiskt existerar intelligent liv som står långt över den nivå som människa har uppnått i vår moderna civilisation. Antag att dessa oerhört mycket mer begåvade varelser sedan länge haft uppmärksamheten riktad mot oss och faktiskt bistått mänskligheten i utvecklandet av ”vår moderna civilisation”, genom att inspirera utvalda lite mer mottagliga människor att utöka civilisationens kunskapsmassa. Antag att mänskligheten är så pass trögfattad, styvnackad och högmodig att det kräver gudars visdom och änglars tålamod att ge oss en hjälpande hand.

 Om så är fallet skulle det kunna vara möjligt att många av de ”stora filosofiska och vetenskapliga genier” som lämnat väsentliga bidrag till utvecklandet av vår moderna civilisation inspirerats av andliga väsen som står långt över vår mentala mognadsnivå.

 I så fall kanske det skulle vara möjligt för några av oss som lever som människor på planeten Jorden att med hjälp av meditation eller någon annan form av inspirerande aktivitet att kunna lära oss att ta emot inspiration från dessa högre stående väsen. Kanske skulle vi kunna både lära oss att både förstå och kommunicera med sådana högre stående varelser?

 Vad sägs om en sådan idé? Är det något att låta sig inspireras av?

 Kolla gärna på: www.duga.se

 Med Kunskap kommer ansvar (tyvärr!?)


Todde

och om du vill bidra till skapandet av en bättre civilisation, kolla: